NIJE ŠALA! OVA ZVEZDA BOLJA OD SVEMIRSKOG REALA: Prvak Srbije sedmi u Evropi, ispred i Barselone, Čelsija, Mančester junajteda...
Foto: Starsport©

uefa koeficijenti

NIJE ŠALA! OVA ZVEZDA BOLJA OD SVEMIRSKOG REALA: Prvak Srbije sedmi u Evropi, ispred i Barselone, Čelsija, Mančester junajteda...

Fudbal -

Srpski fudbal je napravio neverovatan skok na 11. mesto Uefine klupske rang liste, što nam nam od 2023. godine garantuje dva mesta u Ligi šampiona (jedno sasvim izvesno direktno u grupnoj fazi) i ukupno pet klubova u evropskim kupovima.

UEFA koeficijent
foto: UEFA printskrin

Kako je proračunao portal Swissfootballdata, petostruki uzastopni šampion Srbije Crvena zvezda je nacionalnom koeficijentu doprineo osvajanjem 17,875 bodova, što je više od polovine udela u ukupnom učinku Srbije (33,375), odnosno 53,86 posto.

U ovoj kategoriji Crvena zvezda pripada samom evrpskom vrhu, jer više od nje svojim nacionalnim koeficijentima doprinelo je samo šest klubova - Bajern iz Minhena, Liverpul, Mančester siti, Pari Sen Žermen, Ajaks i Salcburg.

Iza srpsdkog šampiona su ostali velikani poput Real Madrida, Barselone, Čelsija, Mančester junajteda...

Real Madrid
foto: Profimedia

Mnogi se sigurno pitaju kako je moguće da je Zvezda uzela više bodova od Reala, aktuelnog prvaka Evrope. Stvar je u tome da se sve osvojeno za državni koeficijent deli sa ukupnim brojem klubova koji su predstavljali određenu zemlju u Evropi u određenoj sezoni. Tako su Madriđani, konkretno ove godine, osvojili 30 bodova. Kada se to podeli sa sedam (koliko je španskih ekipa započelo učešće u evrokupvima), dolazimo do podatka da je "kraljevski klub" koeficjentu Španije doprineo sa 4,285.

Crvena zvezda je u isto vreme inkasirala 18,500 bodova. Ali pošto u ovom slučaju delimo sa četiri (toliko je naših klubova igralo u Evropi), pa sa takvom računicom ispada da su crveno-beli koeficijentu Srbije doprineli sa 4,625 poena.

I kada tako saberemo pet sezona unazad, dolazimo do podatka da je Real Madrid osvojio 0,161 bod manje od najtrofejnijeg fudbalskog kluba sa ovdašnjih prostora. Jeste malo čudno, jer su Madriđani su u datom periodu čak dva puta bili šampioni Evrope (apsolutni rekorderi sa 14 titula). Međutim, ovde je u prvom planu matematika, na osnovu pravilnika Evropske fudbalske unije.

Kada su u pitanju ostali srpski klubovi, Partizan je u zaostatku za Crvenom zvezdom 6,5 bodova i njegovo učešće u srpskom koeficijentu u ovih pet godina je 34,08 odsto.

Svi ostali su daleko ispod proseka, pa ostaje da se nadamo će pored "večitih rivala" još neki od naših klubova zablistati u Evropi i to već u narednoj sezoni.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track