SRAMOTA! Država Zvezdi i Partizanu dala 130 miliona €, a oni duguju 24,5 miliona € za porez i tu istu državu optužuju za neuspehe
Foto: Privatna Arhiva

neverovatno ponašanje sportskih klubova

SRAMOTA! Država Zvezdi i Partizanu dala 130 miliona €, a oni duguju 24,5 miliona € za porez i tu istu državu optužuju za neuspehe

Fudbal -

Fudbalski i košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan u poslednjih deset godina dobili su od države preko 130.000.000 evra, a imaju ogromna dugovanja za porez, tu istu državu optužuju za svoje neuspehe i njihovi navijači konstantno stvaraju nerede na tribinama!

Neplaćeni porez ogromna šteta

Ministar finansija Siniša Mali izneo je detaljne podatke finansijskog stanja večitih i, kako je rekao, svi su šokirani visinom njihovih poreskih dugovanja, koja ukupno iznose oko 24,5 miliona evra.

Crvena Zvezda, Partizan
foto: Starsport

- KK Crvena zvezda u poslednjih 10 godina od državnih institucija dobio je 26.000.000 evra. KK Partizan je dobio 24.400.000, što od države, a tu je uključen i sponzorski ugovor sa NIS od 8.900.000 evra. To je izbalansirana pomoć i jednom i drugom klubu. Pogledajte dugovanja za poreze. Crvena zvezda duguje 90.660.000 miliona dinara, a čak 649.700.000 duguje Partizan. Ogroman dug i vidite kakva je to navika. Kada se ne pomogne, odmah je problem i vređa se država. Svi smo šokirani, zato je predsednik želeo da pričamo o tome - rekao je Siniša Mali i dodao:

Siniša Mali
foto: Daragana Udovičić

- Dakle, košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan duguju 7.000.000 evra. Za te pare možete da obezbedite tri nova vrtića, ne znam koliko novih autobusa, školskih policajaca... Da uložimo u parkove, nove domove zdravlja, bolnice. To su ogromni iznosi. Tražim podršku građana da razumeju da svaki dinar neplaćenog poreza ide na štetu. Taj neko ko nije izdao račun kupiće sebi novu vikendicu i nova kola, a nama to znači manje izgrađenih vrtića i kilometara puta.

Veća kontrola

Prešao je potom Mali na fudbal. Iznos koji je dobila Crvena zvezda je mnogo veći, a Partizan duguje više za porez.

- Zvezda je od države dobila 17,6 miliona evra, a računajući i sponzorski ugovor s „Gaspromom“, vlasnikom NIS, to je ukupno 63,4 miliona evra. S druge strane, Partizan je od države dobio 14 miliona evra, dok nema sponzora na nivou ruske naftne kompanije. Pričao sam s predsednikom Vučićem da država mora da pomogne da nađemo jakog stranog sponzora za Partizan da ga podrži u narednih desetak godina - rekao je Mali.

FK Partizan duguje znatno više novca na ime poreza, čak 1,299 milijardi dinara, dok Zvezda duguje 859,7 miliona dinara.

Crvena Zvezda, Partizan
foto: Starsport

- Nadam se da će građani videti na osnovu ovih cifara koliko država stoji iza Zvezde i Partizana. Jer svaki put kada se desi neki poraz i problem, uvek je država kriva i ništa nije uradila. Evo, gospodo draga, država je uložila preko 130.000.000 evra, a vi i dalje dugujete za porez ogromne sume novca. To dovoljno govori o njihovom stavu prema svojoj državi. Tu smo da pomognemo, ali moramo da uvedemo više reda u poslovanje sportskih klubova. Rekao sam predsedniku da ćemo nastaviti da ih pomažemo, ali uz veću kontrolu njihovih finansija, kako bismo barem ispoštovali tu obavezu da se porez državi plati i da ti klubovi budu primer. Da se ne vraćamo stalno na to „dajte novac, morate da nam pomognete“, a onda kada državi treba da se plati njeno, od toga nema ništa - zaključio je ministar.

Goran Grbović
foto: Ana Paunković

- Detaljno sam pročitao izveštaj ministra. Ovako možeš da vodiš i Real Madrid, dobijaš novac, a ne plaćaš ništa. Međutim, ovde nisu samo u pitanju Zvezda i Partizan, oni su vrh ledenog brega. Radi se o klubovima od nacionalnog značaja koji imaju milione pristalica. Sigurno je da novac duguje i mnogo manjih klubova. Ali radi se o platformi i sistemu, jer Zakon o sportu je samo kozmetički, svi ti odnosi bi morali da budu bolje regulisani upravo tim zakonom. Država s jedne strane ulaže, i to je fenomenalno jer se održavaju klubovi i takmičenja, a s druge strane imate hiljadu problema. Jedan od njih su i neka takmičenja koja su pod ingerencijom države, a koja uopšte nisu isplativa. I tu bi trebalo da dođe do reprograma, isto kao u dugovanjima - kaže za Kurir legendarni košarkaš Partizana, a sada direktor Štark arene Goran Grbović.

- Ovo je sramota, dajete Zvezdi i Partizanu, a gde su tu ostali klubovi? Ovo je odmah neregularno. Kupuju se neki skupi stranci, daju se ogromne plate, čak i domaćim igračima. Sve to nema smisla - bio je kratak i oštar iskusni fudbalski trener Miodrag Kosanović.

KK PARTIZAN

Mijailović: Čekamo reprogram da vratimo dug za porez

Kurir je tokom jučerašnjeg dana pokušao da dobije komentare od vodećih ljudi Crvene zvezde i Partizana. Niko nije bio raspoložen za priču, a izgovor je bio da su na tu temu već govorili.

Ostoja Mijailović
foto: Tamara Trajković

Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović je pre nekoliko dana govorio o novcu koji su crno-beli dobili od države i porezu:

- Partizan posluje u skladu sa zakonom. Sav novac ide preko računa! Porez je star 20 godina, nasleđen i od prethodnih uprava. Čekamo da se odobri reprogram da platimo oko pet miliona evra duga.

FK CRVENA ZVEZDA

Terzić: Uplaćujemo novac za porez

Generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić ranije je izjavio da klub iz Ljutice Bogdana nije na teretu države:

Zvezdan Terzić
foto: Dado Đilas

- Nismo na teretu države i poreskih obveznika, funkcionišemo isključivo preko računa bez sive zone, i sa zadovoljstvom na ime poreza uplaćujemo novac u budžet Republike Srbije.

FK PARTIZAN

Vučelić: S Vučićem nema rasprave o porezu

Predsednik FK Partizan Milorad Vučelić je ranije rekao da s predsednikom Vučićem više nema rasprave o porezu.

Milorad Vučelić
foto: Dado Đilas

- Država je u poreskom smislu sređenija nego što je bila: nekad se porez, u godinama sankcija, nije plaćao. Drugo, poreski sistem je bio znatno labaviji. Sad, reprogram može, anulacija ne. Oko poreza nema rasprave s Vučićem i vlašću! Ko suprotno kaže, laže - izjavio je Vučelić.

KK CRVENA ZVEZDA

Čović: Nešto je ušlo u UPPR, ali se ne sprovodi sudsko rešenje

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović je pre izvesnog vremena takođe izneo podatke koji se ne slažu sa onima ministra finansija.

Nebojša Čović
foto: Zorana Jevtić

- Zvezda duguje PDV u iznosu od 67.335.000 dinara. Imamo još mogućnost da se na taj dug računa kamata, pošto se dug proteže od januara 2021. godine. Imamo i spornih 6.941.000 dinara, što smo platili u aprilu 2014. godine. To je ušlo u UPPR, sud je doneo odluku i ne postoji nijedna uprava koja ne sprovodi sudsko rešenje - rekao je Čović.

Finansije večitih

Crvena Zvezda, Partizan
foto: Kurir
Crvena Zvezda, Partizan
foto: Kurir

Predrag Gajić

Naslovna 06.15.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track