DAN KADA JE PELE REKAO ZBOGOM! Bog fudbala oprostio se protiv Jugoslavije, Marakana je videla EVROPSKE Brazilce! VIDEO
Foto: Instagram

na današnji dan

DAN KADA JE PELE REKAO ZBOGOM! Bog fudbala oprostio se protiv Jugoslavije, Marakana je videla EVROPSKE Brazilce! VIDEO

Fudbal -

Na današnji dan reprezentativnu karijeru je okončao je nekrunisani kralj fudbala Edson Arantes do Nascimento poznatiji kao Pele, a poslednju utakmicu u karijeri odigrao je protiv Jugoslavije u Rio de Žaneiru.

Tog 18. jula 1971. godine na brazilskoj Marakani Pele je pred 160.000 navijača po poslednji put zaplesao sa loptom u žutom dresu Karioka, protiv tima kojeg su tih godina nazivali “evropski Brazil“. Najbolji fudbaler svih vremena je protivnika za ovaj meč izabrao sam, što dovoljno govori koliko je jugoslovenski fudbal bio cenjen u to doba, pre više od pola veka.

Duel između aktuelnog svetskog šampiona i aktuelnog evropskog vicešampiona završen je rezultatom 2:2, a strelci za Plave bili su Dragan Džajić u 35. minutu, odnosno Jurica Jerković u 70. minutu. Između dva naša gola Brazilci su takođe pogađali dva puta u intervalu od 60. do 65. minuta, gde su golovima Ravelinja i Žersona preokrenuli rezultat u svoju korist.

Reprezentacija Jugoslavije je igrala u sastavu: Vukčević, Ramljak (od 46. Antonijević), Stepanović, Pavlović, Paunović, Holcer, Petković (od 46. Bjeković), Oblak, Filipović (od 46. Jerković), Aćimović, Džajić

Tako je Pele na kraju ostao bez pobede u svom poslednjem nastupu, a u momentu kada je na terenu mesto ustupao Klaudiomiru legendarna „Marakana“ je ustala na noge i stojećim ovacijama pozdravila čoveka koji je naciji podario tri titule prvaka sveta.

Karioke su predvođene čuvenom desetkom “zlatnu boginju“ osvajala 1958. u Švedskoj, 1962. u Čileu i 1970. godine u Meksiku.

Što se klupske karijere tiče, protekla mu je u samo dva kluba, Santosu i Njujork Kosmosu. Sa velikanom iz Sao Paola osvojio je šest titula prvaka Brazila, dve Kopa Libertadores i dva Interkontinentala kupa. Sa timom iz Njujorka osvojio je jedan trofej šampiona NASL lige. Pele je za reprezentaciju Brazila odigrao 92 meča i postigao 77 golova. Mnogi ga smatraju najvećim fudbalerom u istoriji, mada se u novije vreme, u opsežnim anketama dešavalo da se za najboljeg proglašava legendarni argentinac Dijego Armando Maradona.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track