ZBOG TITA NISMO BILI PRVACI SVETA! Legenda Partizana javno rekao ono što drugi NISU SMELI: Osećali smo se jadno i bedno!
Foto: MN Press/ Profimedia

sećanje na legendu

ZBOG TITA NISMO BILI PRVACI SVETA! Legenda Partizana javno rekao ono što drugi NISU SMELI: Osećali smo se jadno i bedno!

Fudbal -

U večnost i legendu je otišao Milutin Šoškić, a u jednom od poslednjih intervjua govorio je o Svetskom prvenstvu u Čileu, turniru na kojem je, po njegovom čvrstom ubeđenju, Jugoslavija mogla i do titule šampiona, ali smo na kraju bili tek četvrti!

Jedan od najvećih rezultata u fudbalskoj istoriji naše zemlje - kako god se ona zvala - ostvarila je čuvena generacija koja je igrala na Mundijalu 1962. godine. Jugoslovenski fudbaleri bili su pravi hit na turniru i u dalekoj Južnoj Americi stigli su do polufinala, a deo tog tima bio je i kultni čuvar mreže Partizana Milutin Šoškić. Prva zvezda jugoslovenskog tima bio je legendarni Dragoslav Šekularac.

Golman čija je smrt pogodila Srbiju bio je tih godina standardan ispred gola Jugoslavije. Dve godine pre Mundijala osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Rimu i srebro na Evropskom prvenstvu, pa je Svetsko prvenstvo na drugom kraju sveta trebalo da bude kruna karijere. Jugoslavija bi, siguran je bio Šole, stigla do titule samo da je Josip Broz Tito postupio drugačije...

Doživotni predsednik SFRJ glavni je krivac što se reprezentacija 1962. godine nije popela na krov sveta, rekao je Milutin Šoškić u jednom od svojih poslednjih intervjua. Pre nekoliko godina on se prisetio tog turnira i šta je jugoslovenske reprezentativce sprečilo da idu do samog kraja.

Milutin Šoškić
foto: Sonja Spasić

Reprezentativcima su tada ponuđene premije, koje je nekoliko decenija kasnije Šoškić opisao kao "poniženje".

"Dnevnicom od pet dolara su nas kao reprezentativce ponizili, doveli u poziciju da se osećamo jadno i bedno. Titova poruka 'vaše je da igrate za narod, a ne za pare' bila je vrhunac licemerja, iz kojeg se rodio neuspeh. Šteta, imali smo sve, i tim i pojedince i sve drugo, sve se sklopilo, ali nisu znali da nas vode. Tito je najveći krivac što u Čileu nismo bili prvaci sveta. Da smo zadovoljni i srećni igrali finale, nadigrali bismo Brazil i pobedili", ispričao je pre nekoliko godina Milutin Šoškić za "ekspres.net", kad mu je zdravlje već bilo narušeno.

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije bila je u Grupi 1 na Svetskom prvenstvu u Čileu. Tada je 16 ekipa učestvovalo na turniru, a po dve najbolje reprezentacije iz svake od četiri grupne prolazile su u četvrtfinale. Posle poraza od Sovjetskog Saveza (2:0) Jugoslavija je savladala Urugvaj (3:1) i Kolumbiju (5:0), što je bilo dovoljno da se obezbedi plasman u nokaut fazu.

Usledio je kultni meč protiv Zapadne Nemačke koji je pogotkom u 85. minutu odlučio Petar Radaković, a zatim i dva poraza našeg nacionalnog tima. Čehoslovačka je bila bolja u polufinalu, a domaćin Čile u meču za treće mesto. Milutin Šokić je bio ubeđen da tada nismo bili prvaci sveta isključivo zbog Josipa Broza Tita.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track