SPORTSKI SVET SE OPRAŠTA OD KRALJICE ELIZABETE Poruke saučešća samo pristižu: Vimbldon, Dejvid Bekam, AO, predsednik UEFA...
Foto: Shutterstock

TUGA U VELIKOJ BRITANIJI

SPORTSKI SVET SE OPRAŠTA OD KRALJICE ELIZABETE Poruke saučešća samo pristižu: Vimbldon, Dejvid Bekam, AO, predsednik UEFA...

Fudbal -

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u četvrtak, saopštila je Bakingemska palata.

Zastava je odmah spuštena na pola koplja u palati, a ona će ostati upamćena kao suveren koji je vladao 70 godina.

Povodom smrti njenog visočanstva ogalsili su se mnogi sportisti, a među prvima engleski fudbaler Dejvid Bekam.

"Zaista sam tužan zbog smrti Njenog Veličanstva, Kraljice. Kakav izliv ljubavi i poštovanja videli smo za platinasti jubilej za njen život u službi. Koliko se danas svi osećamo devastirano pokazuje šta je ona značila ljudima u ovoj zemlji i širom sveta. Koliko nas je inspirisala svojim vođstvom. Kako nas je tešila kada su bila teška vremena. Do svojih poslednjih dana služila je svojoj zemlji dostojanstveno i graciozno. Ove godine bi znala koliko je voljena. Moje misli i molitve su sa našom kraljevskom porodicom…", poručio je slavni engleski fudbaler.

Odmah zatim oglasio se i Vimbldon...

"Želimo da izrazimo naše najdublje saučešće i iskreno saučešće Kraljevskoj porodici povodom tužne smrti Njenog Veličanstva Kraljice", stoji u poruci najstarijeg Grend Slema.

Tužnim povodm oglasio se i Didije Drogba.

"Tužan što posle saznanja za smrt Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II. Saučešće kraljevskoj porodici", napisao je Drogba.

Australijan open je takođe izjavio saučešće kraljevskoj porodici.

Stiven Džerard, Rio Ferdinand, Gari Linker, Sesk Fabregas su sa tugom primili vest o kraljičinoj smrti...

Pprvi čovek UEFA Aleksander Čeferin poslao je telefram saučešća.

UEFA i evropski fudbal izražavaju iskreno saučešće kraljevskoj porodici i građanima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta nakon smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin naspisao je:

UEFA i evropski fudbal su zaista tužni zbog smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge, jedne od najcenjenijih ličnosti na svetu. Naše misli su sa njenom porodicom i predsednikom Engleske fudbalske asocijacije, princom Vilijamom, kao i sa građanima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta".

Utakmice Mančester junajteda, Arsenala, Vest Hema i Hartsa u evropskim takmičenjima počele su minutom ćutanja, kao i meč košarkaša Velike Britanije na Evropskom prvenstvu, ali i žensko tenisko polufinale na US Openu.

Svi klubovi Premijer lige su objavili poruke kojima odaju počast kraljici, a liga je navela da je "duboko ožalošćena" njenom smrću.

"Naše misli su sa kraljevskom porodicom i svima širom sveta koji žalje zbog gubitka Njenog Veličanstva", saopštila je liga.

Navijači Vest Hema su posle minuta ćutanja zapevali himnu "Bože čuvaj kraljicu", kapiteni fudbalskih reprezentacija Engleske Hari Kejn i Lija Vilijmson su opisali kraljicu kao "neverovatnu inspiraciju" i "svetlost tako sjajnu da nam je dala nadu kada se činilo da je nema".

Od kraljice se oprostio i legendarni brazilski fudbaler Pele.

"Veliki sam poštovalac kraljice Elizabete Druge otkako sam je prvi put lično video 1968. godine, kada je došla u Brazil da svedoči o našoj ljubavi prema fudbalu i iskusila magiju prepune Marakane. Njena dela su obeležila generacije", naveo je Pele.

Od kraljice Elizabete Druge oprostili su se i švajcarski teniser Rodžer Federer koji je naveo da će njena "elegancija, gracioznost i odanost dužnosti" koju je obavljala ostati zapisani u istoriji. Španac Rafael Nadal je takodje izrazio najdublje saučešće zbog smrti kraljice.

Četvorostruki osvajač olimpijske medalje, atletičar Mo Farah je istakao da je upoznavanje kraljice bilo jedno od najvećih počasti u njegovom životu.

Oglasili su se i britanski bokseri Tajson Fjuri i Entoni Džošua, bivši kapiten Engleske Dejvid Bekam, predsednik Fifa Djani Infantino, Žoze Murinjo, Bili Džin King i brojni druge ličnosti iz sveta sporta, klubovi, organizacije i organizatori takmičenja.

Pojedina sportska takmičenja zakazana za danas u Velikoj Britaniji su otkazana. Otakazane su utakmice nižih liga, konjske trke, utakmice ragbija i kriketa, kao i golf turnir. Engleski mediji navode da i mnogi premijeligaški klubovi očekuju odlaganje utakmica za ovaj vikend.

Eksplozija, Mančester, Koncert, Arijana Grande, Elizabeta Druga, Mrtvi
foto: Fonet, AP

Elizabeta je rođena 21. aprila 1926. u Londonu kao prvo dete vojvode i vojvotkinje od Jorka, a njen otac stupio je na presto deset godina kasnije, kada je abdicirao njegov brat kralj Edvarda VIII, čime je Elizabeta postala prestolonaslednica.

Posle smrti kralja Džordža u februaru 1952. Elizabeta je sa 25 godina postala je kraljica sedam nezavisnih zemalja Komonvelta - Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona.

Elizabeta je bila najstariji vladajući monarh na svetu i najdugovečniji britanski monarh. Dana 9. septembra 2015. postala je britanski monarh koji je najduže vladao, jer je tada prestigla kraljicu Viktoriju.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track