OGLASIO SE FSS POVODOM TADIĆEVE TRAKE U DUGINIM BOJAMA: Za nas je neprihvatljiva bilo kakva politizacija kada je sport u pitanju!
Foto: Starsport

ZVANIČAN STAV

OGLASIO SE FSS POVODOM TADIĆEVE TRAKE U DUGINIM BOJAMA: Za nas je neprihvatljiva bilo kakva politizacija kada je sport u pitanju!

Fudbal -

Kapiten srpske fudbalske reprezentacije Dušan Tadić neće nositi kapitensku traku u duginim bojama tokom Svetskog prvenstva u Kataru. To je odluka Fudbalskog saveza Srbije kao institucije, koju je za Kurir potvrdio generalni sekretar Jovan Šurbatović.

Danska, Srbija, Dušan Tadić, Kristijan Eriksen
foto: Printskrin

FIFA koja organizuje Mundijal, našla se pod velikim pritiskom nekolicine evropskih federacija koje su zahtevale da njihovi kapiteni nose trake duginih boja na SP, koja kako oni kažu, simbolizuje borbu protiv bilo kakve diskriminacije u fudbalu.

- Tačno je da smo dobili upit da se priključimo inicijativi i da nismo na njega pozitivno odgovorili jer smo fokusirani samo na fudbal. Sve što bi moglo izazvati provokaciju bilo koje vrste kod naše javnosti i navijača ili biti shvaćeno kao vid politizacije, za nas je neprihvatljivo. Držimo čisto sportsku i politički neutralnu poziciju. Taj stav smo izneli i na sastanku u Dohi kada su inicirane razne ideje - izjavio je za Kurir Jovan Šurbatović i nastavio:

Jovan Šurbatović
foto: Starsport©

- Za univerzalne vrednosti i poruke tipa: "Stop war", "Peace" smo uvek ZA... ali je pitanje trake duginih boja za naše društvo veoma osetljivo i nepotrebno. Fokusirani smo isključivo na fudbal. Među našim navijačima ima pripadnika različitih društvenih grupa i verskih zajednica i mi poštujemo pravo na slobodno izražavanje stavova svakog pojedinca, ali ponavljamo - ove teme nisu primerene fudbalu i stadioni nisu mesto za takve stvari. To je stav FSS!

Kampanja "Jedna ljubav" protiv diskriminacije u fudbalu počela je u Holandiji, čija reprezentacija igra u grupi sa Katarom, a od 13 evropskih selekcija čak osam želi da nosi traku sa duginim bojama. To su Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska.

Sa druge strane, u kampanji nisu učestvovale Srbija, Hrvatska, Portugal i Španija, dok će kapiten Poljske Robert Levandovski oko ruke nositi traku u bojama zastave Ukrajine.

Predrag Azdejković
foto: Damir Dervišagić

Gej aktivista Predrag Azdejković komentarisao je za Kurir odluku FSS, vezano za odbijanje nošenja trake u duginim bojama.

- Mene sve to nije iznenadilo. S tim da je licemerno. Zašto? Zato što su mnogi od naših fudbalera u inostranstvu nosili te trake. Tamo ne smeju da se zameraju jer bi bili kažnejni. Oni ovde idu linijom manjeg otpora. Kako da od fudbalera očekujemo da budemo hrabri - zapitao se Azdejković i dodao:

- Za Španiju me iznenadilo, jer su oni vrlo progresivni. Hrvati, ne, očekivao sam to. Poljaci su se izvukli, kao oni imaju druge prioritete. Smešno.

Vladan Lukić

Vladan Lukić, nekadašnji predsednik i fudbaler Crvene zvezde, čovek koji baštini tradicionalne vrednosti srpskog naroda, saglasan je sa odlukom FSS, vezano za odbijanje nošenja trake u duginim bojama na SP:

- Podržavam odluku našeg Saveza. To ne treba mešati sa sportom. Nemam ništa protiv ljudi koji su tako orijentisani, ali zna se šta znači i šta predstavlja kapitenska traka na dresu. Jednostavno nije joj mesto na dresu reprezentacije.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track