PLJUŠTE KAZNE, ZBOG NACI POZDRAVA, HRVAT IZBAČEN DOŽIVOTNO SA STADIONA: Australijanci počeli da se obračunavaju sa USTAŠTVOM!
Foto: Printskrin/Tviter

DOSTA VIŠE

PLJUŠTE KAZNE, ZBOG NACI POZDRAVA, HRVAT IZBAČEN DOŽIVOTNO SA STADIONA: Australijanci počeli da se obračunavaju sa USTAŠTVOM!

Fudbal -

Fudbalski savez Australije nije ostao imun na divljanje ustaštva i nacizma na finalu Kupa te države, gde je Makartur rezultatom 2:0 savladao Sidnej 58, klub hrvatskih emigranata.

Australija, Hrvati, ustaše
foto: Printskrin/Tviter

Hrvatski navijač koji je salutirao ustaškim i nacističkim pozdravom, podizanjem desne ruke žestoko je kažnjen. Njemu je izdata doživotna zabrana dolaska na sve utakmice u Australiji, piše engleski list Gardijan.

Da podsetimo, na utakmici finala Kupa Australije osim sramotnog poteza navijača, dve tribine na kojima su bili hrvatski navijači, nekoliko minuta su skandirali ustaški pozdrav iz Drugog svetskog rata - Za dom spremni!. Jedna tribina je uzvikivala "Za dom", a druga odgovarala sa "Spremni".

Ovaj neviđeni skandal i divljanje ustaštva i nacizma nisu mogli proći nezapaženo. Takođe, uoči utakmice izviždana je ceremonijska pesma "Welcome to Country" od strane hrvatskih navijača.

FS Australije proveo je istragu posle saradnje sa oba kluba, identifikovali su jednog gledaoca i izdali mu doživotnu zabranu dolaska na utakmice u Australiji. Kažnjen je samo jedan od gledalaca, iako ih je na desetine salutiralo desnom rukom. U toku je identifikacija i ostalih kojima preti slična kazna. Takođe, kažnjen bi mogao da bude i klub hrvatskih iseljenika Sidnej 58.

- Ono što je trebalo da bude slavlje fudbalske igre pokvareno je delovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrednosti naše fudbalske zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povredili i uvredili članove naše fudbalske zajednice. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo više navijača koji učestvuju u ovim gnusnim činovima - rekao je izvršni direktor FS Australije Džejms Džonson i dodao:

Radujemo se daljim brzim i teškim kaznama koje će provoditi FS Australije nakon što se ti navijači identifikuju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za jevrejsku i domorodačku zajednicu, već i za sve Australijance.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track