AUUU, KAKAV ŠOK! Srbija gubi DIREKTNO MESTO U LIGI ŠAMPIONA, Dinamo Zagreb upada u elitu umesto srpskih klubova?!
Foto: EPA/Martial Trezzini

LOŠE VESTI IZ UEFA!

AUUU, KAKAV ŠOK! Srbija gubi DIREKTNO MESTO U LIGI ŠAMPIONA, Dinamo Zagreb upada u elitu umesto srpskih klubova?!

Fudbal -

Dobrim rezultatima u Evropi u poslednjih nekoliko sezona Crvena zvezda i Partizan su obezbedili srpskom fudbalu 11. mesto na UEFA rang listi i povoljnosti koje ta pozicija donosi.

Naredne sezone (2023/24) šampion Srbije će direktno obezbediti igranje grupne faze Lige šampiona, dok će vicešampion imati mesto u kvalifikacijama za ovo takmičenje.

Ove sezone, crveno-beli i crno-beli se u Ligi Evrope i Ligi konferencije bore da zadrže 11. poziciju i pogodnosti sačuvaju i za sezonu posle sledeće (2024/25), međutim, deluje da Srbiji 11. mesto neće biti dovoljno za to.

Zvezda
foto: Starsport

Ovog leta pravila kvalifikacija su promenjena. Prema informaciji koju je objavilo Udruženje evropskih klubova (ECA), ukoliko osvajač Lige šampiona izbori plasman u to takmičenje preko domaćeg prvenstva, to dodatno mesto koje pripada prvaku 11. zemlje na UEFA rang listi prebaciće se klubu koji ima najjači koeficijent od ekipa koje učestvuju u kvalifikacijama kroz put šampiona.

Primera radi, da je pravilo bilo na snazi ovog leta, direktno mesto u elitnom rangu evropskog fudbala ne bi pripalo pravku Srbije već Dinamu iz Zagreba koji je bio najjači nosilac u kvalifikacijama (49.500 bodova), ispred Crvene zvezde (46.000).

Stanje se u međuvremenu promenilo u korist Zagrepčana koji sada imaju 55.000 bodova, naspram Zvezdinih 41.000 i Partizanovih 23.500 bodova.

Partizan, Keln, grobari, bakljada
foto: @starsport

Dodatne promene može da napravi osvajač Lige Evrope ako obezbedi elitu kroz nacionalno prvenstvo. U tom slučaju upražnjeno mesto pripašće klubu koji ima najjači koeficijent u obe staze kvalifikacija za Ligu šampiona (staza šampiona i staza pratilaca), a u takvoj varijanti ovog leta bi profitirala Benfika (61.000).

U svakom slučaju, za srpski fudbal je važno da ostane na 11. mestu na UEFA rang listi kako bi zadržala pravo na dve ekipe u kvalifikacijama za Ligu šmapiona i na ukupno pet predstavnika u evropskim takmičenjima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track