FIFA POKRENULA PREGOVORE: Osniva se fond za obeštećenje radnika migranata u Kataru
Foto: Profimedia

KATAR 2022

FIFA POKRENULA PREGOVORE: Osniva se fond za obeštećenje radnika migranata u Kataru

Fudbal -

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) potvrdila je danas da je u toku dijalog o osnivanju fonda za radnike migrante koji su povređeni prilikom gradnje infrastrukturnih objekata za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Portparol Fife Brajan Svonson obećao je "blagovremenu" odluku o ideji stvaranja fonda za obeštećenje, koju su pokrenule nevladine organizacije, podržane od sponzora i fudbalskih saveza.

"Održavamo kontinuirani pozitivan dijalog sa Medjunarodnom organizacijom rada i Medjunarodnom konfederacijom sindikata i svim relevantnim vlastima u Kataru o inicijativama koje će biti od koristi radnicima migrantima dugo posle završetka Svetskog prvenstva", rekao je Svonson.

FIFA, Katar, Svetsko prvenstvo, Žreb
foto: EPA/Noushad Thekkayil

Katar je pod pritiskom poslednjih godina sproveo reforme u oblasti tržišta rada, uključujući stvaranje fonda za radnike koji nisu primili plate.

Predsednik Fife Djani Infantino pozdravio je u video poruci katarske "revolucionarne reforme koje u poslednjih nekoliko godina i u godinama koje dolaze poboljšavaju živote desetina hiljada radnika".

Govoreći o zabrinutosti u vezi poštovanja prava žena i seksualnih manjina tokom Svetskog prvenstva u Kataru, Infantino je rekao da će "svi biti dobrodošli, bez obzira na poreklo, veru, pol, seksualnu orjentaciju ili nacionalnost".

Infantino je istakao da će takmičenje u Kataru "biti najbolje na terenu i van njega".

Fifa je objavila da je za Svetsko prvenstvo u Kataru do sada prodatio 2,89 miliona ulaznica.

Svetsko prvenstvo je na programu od 20. novembra do 18. decembra.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track