04:23

Dule Savić uoči meča odluke sa Monakom (VIDEO)

AZURNA OBALA

DULE SAVIĆ POSLE 15 GODINA PONOVO U FRANCUSKOJ: Proleće u Evropi sada bi bilo samo šlag na torti

Fudbal -

Veliku podršku Crvenoj zvezdi u Monaku pružaju njeni legendarni fudbaleri i kumovi Dušan Savić i Vladimir Petrovic Pižon. Čuveni Dule dugi niz godina igrao je u Francuskoj i obradovao ga je povratak na Azurnu obalu, gde je od 1985. do 1989. godine nosio dres Kana. Pre toga, igrao je od 1983. do 1985. za Lil. Dušan Savić cenjen je i poštovan u Francuskoj. Ima i državljanstvo te zemlje, te odlicno i vrlo tečno govori francuski jezik. Poznat je kao tradicionalista, čovek koji se zalaže za istinske vrednosti i koji voli francusku kulturu iz vremena Šarla De Gola.

- Drago mi je da sam ponovo na Azurnoj obali gde sam proveo četiri godine kao fudbaler u Kanu. Što se tiče Crvene zvezde i njene utakmice u Monaku, najvažnije je, ipak, da osvoji prvenstvo države, kako bi igrala Liga šampiona sledeće sezone. Proleće u Evropi sada bi bilo samo, da se tako izrazim, dečiji dodatak ili šlag na torti - istakao je Dušan Savić.

Azurna obala je nešto što budi lepa osećanja kod Dušana Savića. Živeo je u Kanu dugi niz godina sa suprugom Marinom.

- Poslednji put sam ovde bio 2007. godine. Završio sam karijeru 1989, ostao još oko 12 meseci tamo da živim. Otkriću vam, moj stariji sin Uroš rođen je u Francuskoj, dok je mlađi Vujadin tu začet. (smeh)

Uroš Savić, Vujadin Savić, Dušan Savić
foto: Instagram

Kada je već pomenuo Vujadina pitali smo Dušana Savića kako je primio vest, kada je saznao da sin prekida karijeru i da će biti trener u stručnom štabu Crvene zvezde.

- Od kako je u stručnom štabu videli smo se tri puta. Na dečijim rođendanima i na slavi. Od njega će zavisiti koliko bude posvećen trenerskom poslu. Kad je već tako, bolje biti mlad trener, nego star igrač.

Kada je zvao oca da mu kaže da je prihvatio ponudu Zvezde da bude trener, Vujadin je Kuriru otkrio da je Dule Savić snimao jednu reklamu sa Gabrijelom Batistutom, koji je tada bio u Beogradu.

- Da, tako je! I Batistuta je kao i Vujadin završio karijeru u 32. godini, kao i Vujadin. Ili u 30... Ali, zbog povrede. Mislim da Vujadin ima smisla. Dobro vidi utakmice, to sam primetio i ranije. Da li ce uspeti kao trener? Ti zavisi samo od njega.

Dušan Savić igrao je za Crvenu zvezdu kao napadač od 1972. do 1983. godine. Upisao je 202 utakmice u crveno-belom dresu i dao 120 golova. Analizirao je učinak sadašnjih napadača Crvene zvezde Aleksandra Pešića, visokog Kalife Kulibalija i mladog Jovana Mijatovića.

- Znamo koliko je Pešić dobar, još iz prethodnog perioda. Sada je potvrdio klasu. Mali Mijatović je perspektivan i može da bude budućnost Zvezde. O ostalima moći ću nešto više da kažem kad budu igrali, kad budu imali kontinuitet na terenu - zakljucio je Dušan Savić.

Sećanje na igračku karijeru: U Marselju nam ubili kralja

Dok je igrao za Kan, Dušan Savić imao je je jednu epizodu u Marselju, kada ga je trener izostavio sa utakmice.

- Bilo mi je teško kada je Kan igrao protiv Marselja kup utakmicu. Otišao sam iz hotela pre podne da prošetam, da vidim mesto gde je ubijen kralj Aleksandar. I nije mi bilo prijatno. Trener Fernandez me je video popodne i pitao me šta je bilo. Rekao sam mu: Ma pusti, bio sam na mestu gde su nam ubili kralja, moraću i ja da ubijem nekoga večeras na terenu, da osvetim našeg kralja. Uplašio se da ne napravim neku glupost i rekao mi da ću odmoriti te večeri - prisetio se Dule Savić.

Izveštač Kurira iz Monaka - Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track