POŽAREVAC SPREMAN ZA SPEKTAKL: Reprezentacija SRBIJE dočekuje NORVEŠKU u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo
Foto: FSS

FUTSAL

POŽAREVAC SPREMAN ZA SPEKTAKL: Reprezentacija SRBIJE dočekuje NORVEŠKU u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo

Fudbal -

Futsaleri Srbije u sredu od 18 časova u Požarevcu igraju protiv Norveške meč 3. kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2024. godine.

Srbija se nalazi u devetoj grupi kvalifikacija zajedno sa pomenutom Norveškom i Francuskom.

U prvom kolu Skandinavci su savladani u gostima rezultatom 4:2, dok je u Šapcu, u sjajnoj atmosferi, ostvaren remi bez golova protiv Francuske.

Svoja očekivanja pred ovaj meč izneli su izabranici trenera Dejana Majesa.

”Imao sam priliku da odigram jednu utakmicu u Požarevcu, hala je bila dupke puna i uopšte ne sumnjam da će tako biti i u sredu uveče”, rekao junak pobede u Oslu, dvostruki strelac Đorđe Rosić.

Zaista je fenomenalan osećaj kada u debitantskoj utakmici za reprezentaciju date dva gola i doprinesete osvajanju sva tri boda. Dobra igra protiv Francuske takođe uliva ogromno samopouzdanje jer smo uprkos kadrovskim problemima pokazali zube u duelu sa jednom od najkvalitetnijih selekcija na svetu. Ova generacija srpskih futsalera ne plaši se nikoga i u svaku utakmicu ulazi sa ciljem da postigne gol više od protivnika”.

Futsal, Srbija
foto: FSS

Jedan od najiskusnijih igrača u srpskoj reprezentaciji, Dragan Tomić, očekuje pobedu u predstojećem duelu.

Nemamo običaj da unapred upisujemo bodove, ali smo u sredu apsolutni favoriti u svakom smislu reči. Znalo se i na startu kvalifikacija da će ta poslednja utakmica u Francuskoj odlučivati o direktnom plasmanu na Mundijal i učinićemo sve da tamo otputujemo u pobedničkom raspoloženju”, kaže jedan od bolji igrača iz meča u Šapcu i dodaje da respektuje rivala:

Norvešku nikako ne želimo da potcenimo, jer su i u Oslu pokazali da su veoma čvrsta i nezgodna ekipa. To je sličan mentalitet kao kod Šveđana i Finaca, individualno nisu na visokom nivou, ali su jako borbeni i ne predaju se do poslednjeg minuta. U sredu svi moramo da budemo maksimalno fokusirani, da uđemo u meč kako treba i da ne dozvolimo neprijatno iznenađenje”.

Nakon duela sa Norveškom, Srbija će poslednji meč u grupi igrati protiv Francuske, 7. marta naredne godine.

SISTEM TAKMIČENJA

Sistem kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u futsalu veoma je kompleksan i sastoji se iz više faza.

Timovi su podeljeni u 12 grupa, a prvoplasirani iz svake grupe i četiri najbolja drugoplasirana prolaze u elitnu rundu kvalifikacija. Preostalih osam drugoplasiranih igraju plej-of mečeve, a četiri pobednika će se priključiti ostalim ekipama, tako da se dolazi do broja od 20 ekipa koje nastavljaju kvalifikacije.

Te ekipe se zatim dele u pet grupa po četiri tima, a samo pobednici grupa ostvaruju plasman na Svetsko prvenstvo 2024. godine.

Četiri najbolje drugoplasirane ekipe iz ove faze takmičenja igraju plej-of za popunu preostala dva mesta. Ali ni tu nije kraj komplikacijama.

S obzirom da još uvek nije poznato ko će biti domaćin SP, ukoliko to na kraju bude država iz Evrope, onda će samo dve najbolje drugoplasirane ekipe igrati mečeve plej-ofa za popunu preostalog mesta (Evropa ukupno daje sedam predstavnika).

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track