FIFA NA UDARU ZBOG NOVOG SKANDALA U IRANU: Da li će OVA DRŽAVA biti IZBAČENA sa Mundijala zbog osude na SMRT fudbalske legende?
Foto: Printskrin

NEPRAVDA

FIFA NA UDARU ZBOG NOVOG SKANDALA U IRANU: Da li će OVA DRŽAVA biti IZBAČENA sa Mundijala zbog osude na SMRT fudbalske legende?

Fudbal -

U poslednje vreme svedoci smo brojnih priča o potencijalnom izbacivanju određenih reprezentacija sa Mundijala.

Tako je Ekvador bio na rubu eliminacije zbog porekla jednog fudbalera, Tunisu je prećeno zbog mešanja u politike u sport, jer je tamošnji Ministar sporta navodno pokušavao da raspusti fudbalsku vlast, dok je Iran na meti zbog pomaganja Rusiji u ratu, nasilnog gušenja protesta, neravnopravan odnos prema ženama...

Međutim, poslednja informacija koja je šokirala ceo sportski svet, za sada ostaje bez pretnje sankcijama, iako deluje da ima mnogo više veze sa sportom, ali i životnim problemima, od većine navedenih situacija.

U pitanju je vest da je legendarni iranski fudbaler Ali Daei (53) osuđen na smrtnu kaznu u svojoj domovini. A razlog za to je u krajnju ruku bizaran. On je kažnjen zbog javnog protesta na društvenim mrežama, a sve nakon ubistva iranske državljanke Maše Amini, koja je uhapšena, a zatim ubijena, zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

Iran, protesti
foto: EPA/Abedin Taherkenareh

Daei je inače najbolji strelac u istoriji reprezentacije Irana sa neverovatnih 109 golova, a krajem 20. veka zaigrao je za Bajern iz Minhena.

Postavlja se pitanje da li će FIFA da reaguje nakon ovog slučaja, odnosno zašto već nije hitno reagovala? Ukoliko su navedene informacije o osudi na smrtnu kaznu tačne, sprovođenje takve sankcije predstavljalo bi jedan od najvećih skandala u istoriji fudbala. O kršenju osnovnih ljudskih prava tek da ne govorimo... Brojni su komentari upućeni na adresu FIFA upravo ovim povodom.

FIFA, Iran, žene, fudbal
foto: Printscreen, AP

Smrtna kazna fudbalskoj legendi zbog toga što se javno bori za prava žena, predstavljala bi mač sa dve oštrice - prema fudbalskom svetu i svim ženama u Iranu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track