USTAŠKI POZDRAV OTERAO LOVRENA IZ ZENITA: Ruski mediji se bavili kontroverznim Hrvatom, kažu da je platio danak zbog NACIZMA
Foto: Printscreen

rusi ne praštaju

USTAŠKI POZDRAV OTERAO LOVRENA IZ ZENITA: Ruski mediji se bavili kontroverznim Hrvatom, kažu da je platio danak zbog NACIZMA

Fudbal -

Vest o odlasku Dejana Lovrena iz Zenita u Lion bila je iznenađujuća u prvim danima 2023. godine. Posebno ako se zna da je iskusni defanzivac bio kapiten kluba iz Sankt Peterburga.

Dejan Lovren
foto: OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Iako je prvobitno objavljeno da je Dejan Lovren prodat Lionu za 2.000.000 evra i da će Zenit dobro zaraditi, klupko je polako počelo da se odmotava. Ruski mediji bave se reprezentativcem Hrvatske, konkretno portal www.soccer.ru piše da je Dejan Lovren proteran iz Rusije, jer je koketirao sa ustaštvom i nacizmom, a to je u toj zemlji nedopustivo.

U tekstu sa naslovom "Zenit se posle skandala oslobodio defanzivca" i podnaslovom "Odlazak sa političkim prizvukom" novinari ruskog portala Soccer bavili su se razlozima i pozadinom odlaska Dejana Lovrena iz Zenita, šest meseci ranije od isteka ugovora. Posebno, što je posle završetka Mundijala u ruskim medijima objavljena vest, kao već gotova stvar, da će Dejan Lovren produžiti ugovor sa klubom iz Sankt Peterburga na još dve godine.

"Ne postoji osoba u Evropi koja ne razume značenje gesta sa ravnom desnom rukom podignutom nagore. Ljubitelji ovog pozdrava odneli su milione života, beba, žena i staraca. Akutna reakcija je ispisana krvlju. Marcelo Brozović i Dejan Lovren naljutili su Hrvate kada su podigli ruke na zabavi u Zagrebu. Uzvikivali su i ustaški slogan "Za dom - spremni!" Ovaj pozdrav je preživeo decenije, a korišćen je i tokom rata i raspada Jugoslavije - stoji u ovodnom tekstu portala Soccer.

Dejan Lovren
foto: Printskrin

Dalje, autori teksta bave se likom i delom kontroverznog pevača iz Hrvatske Marka Perkovića Tompsona, posle čijih koncerata redovno reaguju sve organizacije Jevreja u Evropi. Podsećaju na detinjstvo Dejana Lovrena, da je kao dečak po odlasku iz Zenice odrastao u Nemačkoj kod dede, da je navijao za Bajern, obožavao Mateusa i Lizarazua, da potiče iz siromašne porodice, da mu je otac bio moler, a majka prodavačica i da su teško živeli. Da mu nije baš išla škola, ali da je u fudbalu bio odličan.

Potom novinari portala Soccer podsećaju da je Zenit slavodobitno u decembru najavio produženje saradnje sa Dejanom Lovrenom, pišu da njegove godine nisu bile problem, da jeste izgubio brzinu, ali da je i dalje fudbaler visoke klase. Dalje, pišu da Lovren nije "klasičan rasista" jer se ne bi družio sa Mohamedom Salahom u Liverpulu, ali da je "hrvatski šovinista" jer rado peva pesme u kojima se kaže šta će biti sa Srbima i Bošnjacima.

Dejan Lovren
foto: Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia

Zatim se pominju navijači Zenita, koji su desničarski orijentisani, deklarišu se kao ruske patriote i veliki protivnici nacizma, u bilo kojem obliku. Pišu da su navijači razgovarali su ljudima iz kluba nekoliko puta, nakon što su u javnost isplivali snimci na kojima Dejan Lovren podiže desnu ruku, salutira, uzvikuje "Za dom spremni" i peva o ubijanju Srba i Bošnjaka.

"Reakcija FIFA je iznenađujuća. Dejan Lovren i Marcelo Brozović bi trebalo da budu suspendovani na nekoliko mečeva hrvatske reprezentacije. Ako im je dozvoljeno da podignu desnu ruku, zašto bi bilo kojem navijaču u Nemačkoj i Engleskoj bilo u redu doživotno zabraniti da gleda fudbal zbog iste stvari? Da li će Nemci pokrenuti krivični postupak? Lovren je preskakao časove u Nemačkoj, gde su objašnjavali kuda vodi mržnja i želja da se unište čitavi narodi - piše ruski portal Soccer.

Dejan Lovren
foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Autori teksta o Dejanu Lovrenu podsećaju da on ima šampionski karakter i da je bio od velikog značaja za ekipu. Da je bio važan na terenu, ali i svlačionici. Te da će njegov odlazak biti teško nadoknaditi, posebno što njegova zamena Brazilac Renan ima samo jednu sezonu u seniorskom fudbalu.

Kurir sport/Soccer.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track