PONOVO NA KLUPI ZMAJEVA: Hadžibegić novi selektor fudbalske reprezentacije BIH
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

promena na klupi

PONOVO NA KLUPI ZMAJEVA: Hadžibegić novi selektor fudbalske reprezentacije BIH

Fudbal -

Faruk Hadžibegić novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučio je danas Izvršni odbor Fudbalskog saveza te zemlje (NSBiH).

Predsednik NSBiH Vico Zeljković potvrdio je novinarima u Sarajevu kako je jednoglasno donešena odluka da se dosadašnjem selektoru Bugarinu Ivajlu Petevu neće produžiti ugovor, a njegovo će mesto preuzeti upravo Hadžibegić pred kojim je prvi veliki izazov kvalifikacije za evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. godine.

"Jasan nam je cilj, po prvi put da se plasiramo na evropsko prvenstvo", kazao je Zeljković, dodajući kako u NS veruju u Hadžibegića i njegov uspeh iako su svesni da nema garancija da će se to i dogoditi, prenela je HINA. Hadžibegić je rekao da je spreman da bude deo tog projekta, a najveći problem vidi u tome na koje igrača će moći da računa.

"Valja napraviti selekciju od igrača koji žele da igraju isti fudbal", rekao je on, dodajući kako očekuje da će i oko njegovih izbora biti velikih polemika. Dodao je da bi svima morala biti uzor reprezentacija Hrvatske i način na koji njeni fudbaleri funkcionišu kao tim.

BiH, Finska
foto: Profimedia

BiH je u kvalifikacijama za Euro 2024. svrstana u grupu "J" zajedno sa Portugalom, Luksembourgom, Lihtenštajnom, Slovačkom i Islandom, a prva utakmica koja čeka bosanskohercegovačke fudbalere je upravo s Islanđanima 23. marta i igraće se u Zenici.

Hadžibegić je igračku karijeru počeo u klubu "Sarajevo", a međunarodnu je ostvario u klubovima poput Sošoa, Tuluza i Real Betisa. Kao trener radio je u Francuskoj, Španiji i Turskoj. Hadžibegić ;je već bio selektor BiH ;1999. godine, a kasnije je vodio i reprezentaciju Crne Gore.

Dok je vodio najbolje fudbalere BiH u prvom pokušaju ostvario je skroman učinak sa tek dve pobede u sedam odigranih utakmica. Nakon što je postalo izvesno da će Petev ostati bez angažmana u BiH, mediji su licitirali imenima brojnih kandidata za njegovog naslednika, a kao najpo željnijeg su isticali Vahida Halilhodžića. On je, međutim odlučno odbacio mogućnost preuzimanja selektorske pozicije u BiH, ističući kako je za njega neprihvatljivo raditi u uslovima u kojima će mu politika odredjivati šta sme, a šta ne.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track