TUGA U BORČI: Preminuo Slobodan Stanić, legenda BSK-a i ugledni fudbalski radnik
Foto: Shutterstock, Ilustracija

In memoriam

TUGA U BORČI: Preminuo Slobodan Stanić, legenda BSK-a i ugledni fudbalski radnik

Fudbal -

Slobodan Stanić Stanke, ugledni fudbalski radnik iz Borče, preminuo je u subotu posle kratke i teške bolesti u 66. godini.

Stanić je bio dugogodišnji sekretar BSK-a iz Borče. Bio je deo klupskog sistema koji je dostigao zenit igranjem u Superligi od 2009. do 2013. godine. U to vreme, i mlade selekcije ovog kluba, koje su bile sačinjene od igrača kojima je prvi trener bio upravo Stanić, beležile su odlične rezultate u svojim kategorijama, rame uz rame sa školama poput Partizanove, Zvezdine i OFK-ove.

U BSK-u je kao dvanaestogodišnjak počeo svoju karijeru, a potom je nosio plavo-beli dres i u seniorskoj konkurenciji ostavivši dubok trag.

Znajući da ogromna većina mladih fudbalera nikada ne upliva u profesionalne vode, Slobodan Stanić imao je težak zadatak da one najmlađe ne nauči samo fudbalu, već da im usadi sportski način življenja, razmišljanja i ponašanja koji će im koristiti bez obzira da li će postati profesionalni fudbaleri ili ne. Svedočanstvo tome je pozdrav koji su njegovi igrači upotrebljavali pre početka utakmice:

- Šta je najlepše na svetu? —Fudbal! Ko je najbolji? —BSK! - On je tako deci stavljao do znanja da fudbal, odnosno, sport kao fenomen treba da bude središnja i početna tačka misli mladih fudbalera, a klub dolazi tek kasnije, jer boje dresa i grb, pogotovu u današnje vreme, vrlo lako mogu da se promene, ali sportski način ponašanja i razmišljanja zasnovan na fer-pleju treba da ostane zauvek kao temelj. Shvativši ozbiljno svoju ulogu u karici socijalizacije pojedinaca i primećujući da je neretko veći autoritet deci nego njihovi učitelji u školama, trudio se da bude što bolji pedagog kako bi ih izveo na pravi put.

Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece, kao i mnogo onih koji ga smatraju fudbalskim ocem.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track