Najnovije vesti

INDONEZIJI ODUZETA ORGANIZACIJA SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU: FIFA donela hitnu odluku!
Foto: Reuters

rešili

INDONEZIJI ODUZETA ORGANIZACIJA SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU: FIFA donela hitnu odluku!

Fudbal

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) oduzela je Indoneziji organizaciju Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina u sred političkih previranja u vezi sa učešćem selekcije Izraela na turniru.

Ne navodeći detalje, Fifa je saopštila da je "zbog trenutnih okolnosti" oduzela turnir Indoneziji, koji bi trebalo da počne 20. maja.

Odluka je doneta posle sastanka u Dohi između predsednika Fife Đanija Infantina i predsednika Fudbalskog saveza Indonezije Erika Tohira.

Izrael se prvi put u istoriji plasirao na Svetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina, plasmanom u finale Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina. Učešće Izraela na žrebu izazvalo je političko protivljenje na Baliju, zbog čega je žreb odložen.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država, nema formalne diplomatske veze sa Izraelom i javno podržava Palestinu.

Za sada nije poznato ko će biti domaćin turnira 24 reprezentacija, a Argentina, koja se nije plasirala na takmičenje, zainteresovana je da ga organizuje.

"Novi domaćin biće određen što pre, a termini turnira će za sada ostati nepromenjeni", navela je Fifa.

Fifa bi mogla dodatno da kazni Fudbalski savez Indonezije, odnosno da suspenduje reprezentaciju iz azijskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Izrael igra u Evropi kao član Evropske fudbalske unije (Uefa) nakon što je sedamdesetih godina prošlog veka napustio Azijsku fudbalsku konfederaciju iz političkih i bezbednosnih razloga.

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja