ŠTA PIŠE U SAOPŠTENJU ZAJEDNICE: Kako i zašto su rešili da odlože odluku o registrovanju prekinutog meča Čukarički - Partizan
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

obrazloženje

ŠTA PIŠE U SAOPŠTENJU ZAJEDNICE: Kako i zašto su rešili da odlože odluku o registrovanju prekinutog meča Čukarički - Partizan

Fudbal -

Prekinuta utakmica poslednjeg kola regularnog dela Superlige između Čukaričkog i Partizana još nije odigrana, a kad će ne znamo.

Đorđe Ivanović, Čukarički, Partizan
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Tako je odlučila Zajednica Superligaša, koja konačno odluku mora doneti kroz tri dana, shodno pravilniku. Utakmica je prekinuta zbog divljanja navijača Partizana u 18. minutu.

"Konačna odluka u vezi sa navedenom utakmicom biće doneta po okončanju postupka po žalbi FK Čukarički i sagledavanju i utvrđivanju opravdanosti razloga za prekid utakmice, a sve u skladu sa pozitivnim propisima i sportskim načelima - navodi se u saopštenju Superlige.

Dalje objavljujemo celokupnu odluku, potpisanu od strane direktora takmičenja Aleksandra Pivića.

"Radi otklanjanja nedoumica u vezi sa prekinutom utakmicom 30. kola Mocart Bet Super lige Srbije između FK Čukarički i FK Partizan obaveštavam vas da je shodno izveštajima službenih lica sudija utakmicu prekinuo iz opravdanih razloga nakon konsultacije sa delegatom utakmice i predstavnicima oba kluba.

U izveštaju sudije o trajnom prekidu utakmice između ostalog navedeni su razlozi u predugom i neefikasnom pražnjenju tribine što je prouzrokovalo pauzu od 50 minuta kao i očiglednoj mogućnosti za daljim ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti aktera utakmice zbog činjenice da nije ispražnjen kompletan stadion jer su na ostalim delovima stadiona i dalje bila prisutna lica koja su svojim ponašanjem mogla uticati na bezbednost aktera, takođe i činjenice da su se lica koja su odstranjena sa stadiona grupisala na severnoj strani u delu van stadiona. Ovakvim postupanjem nakon tri prethodna prekida u situaciji koja se odnosi na ono što je najvažnije, a to su zdravlje i bezbednost aktera utakmice sudija je doneo odluku o trajnom prekidu utakmice. Napominjem da je pisana izjava glavnog sudije utakmice o razlozima prekida uneta u informacioni sistem KOMET, sekcija dokumenti, dana 11.04.2023. godine u 20.02 časova.

Partizan, grobari, Čukarički, Nemanja Stevanović
foto: @starsport

Shodno članu 12. stav Z. Propozicija za takmičenje u predviđenom roku utvrdio sam datum i vreme nastavka prekinute utakmice putem službenog informacionog sistema KOMET o čemu ste blagovremeno obavešteni (11.04.2023. godine u 20.04 časova). Takođe od službi zaduženih za bezbednost i sigurnost dobio sam preporuke da se pomenuta utakmica nastavi bez prisustva publike i o tome ste dobili obaveštёnje od sektora bezbednosti FSS putem mail-a iste večeri u 20.02 časova.

Uzimajući u obzir činjenicu da je FK Čukarički u propisanom roku dana 12.04.2023. godine uložio žalbu na utakmicu koja je prekinuta kao i da spor oko termina nastavka utakmice kao organ nadležan za donošenje konačne odluke obaveštavam vas da se utakmica neće nastaviti u prethodno određenom terminu 12.04.2023 u 18:00 časova.

Konačna odluka u vezi sa navedenom utakmicom biće doneta po okončanju postupka po žalbi FK Čukarički i sagledavanju i utvrđivanju opravdanosti razloga za prekid utakmice, a sve u skladu sa pozitivnim propisima i sportskim načelima.

Čukarički, Partizan, tuča, žandarmerija, navijači, Grobari
foto: Starsport©

Ponašanje navijača FK Partizan na navedenoj utakmici je nanelo veliku štetu fudbalskom sportu i našem elitnom rangu takmičenja zbog čega ću po hitnom postupku podneti prijave nadležnim disciplinskim organima FS Srbije, kao i prijave zbog loše organizacije utakmice i unošenja velikog broja pirotehničkih sredstava.

Iz pozicije organa koji u fokusu ima širu sliku koja se odnosi na integritet i imidž kompletnog takmičenja koristim priliku da oba kluba upozorim na istupanja u javnosti kojima se ugrožava opšti interes svih klubova i samog takmičenja.

Istovremeno vas obaveštavam da će u narednom periodu prema ovakvim i sličnim događajima biti iskazana nulta tolerancija te da ćemo kroz institucije FS Srbije tražiti najstrože kazne i pooštravanje kaznenih odredbi u vezi sa ovakvim i sličnim događajima."

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track