LOPTA JE OKRUGLA: Znate li ko je smislio, kada i kako najčuveniji sportski žargon?
Foto: Profimedia

SJAJNA PRIčA

LOPTA JE OKRUGLA: Znate li ko je smislio, kada i kako najčuveniji sportski žargon?

Fudbal -

Lopta je okrugla.

Gotovo da nema sportiste koji bar jednom tokom karijere nije izgovorio ovaj čuveni žargon.

Deluje pomalo i smešno jer je reč o pleonazmu. Podrazumeva se da je lopta - okrugla.

Ipak, ova kovanica ima svog tvorca!

Nekada davno Vujadin Boškov je bio trener koji je "smišljao" fudbalske žargone, tako logične. Tako su ljubitelji fudbala sa Boškovim shvatili da "fudbal je fudbal", "penal je samo kada ga sudija svira", ili ona najčuvenija "Bolje jednom izgubiti sa 6:0 nego šest puta sa 1:0".

Ali, Boškov nije bio najcitiraniji fudbalski trener. To je Jozef Sep Herberger, tvorac "Čuda u Bernu" 1954. godine. Da, Herberger je prvi izgovorio sada već čuvenu rečenicu "lopta je okrugla".

Čuveni nemački trener bio je selektor tada Zapadne Nemačke sve do 1964. godine. Od 1936. godine, što će reći da je Drugi svetski rat dočekao kao selektor Hitlerove Nemačke. Iako je bio čak i član Hitlerove partije, uspeo je da preživi posleratnu lustraciju.

No, vratimo se malo nazad. U zoru drugog svetskog rata, te 1938. godine igrano je Svetsko prvenstvo u Francuskoj. U jeku pripreme Nemačke za ono što predstoji, sve je moralo da bude u skladu sa doktrinom o superiornosti arijevske rase. Međutim, na stadionu Park Prinčeva u Parizu je doživljen debakl. Nemačka je u osmini finala poražena od Švajcarske sa 4:2.

Posle kraha na Mundijalu, Herberger je Hitlerovom ađutantu morao da odgovori na pitanje "Šta se do dogodilo u Parizu". On je hladnokrvno odgovorio: "Lopta je okrugla".

Sreća po njega i tadašnje Zapadne Nemce što 1954. godine nije morao da ponavlja ovu rečenicu. Nemačka je u Švajcarskoj načinila čudo i osvojila prvu titulu svetskog šampiona.

Nemci su u finalu savladali moćnu "mađarsku konjicu" sa 3:2, iako su samo koji dan ranije u grupnoj fazi poraženi lagano sa čak 8:3. A na putu ka tituli savladali su i tadašnju Jugoslaviju sa 2:0 u četvrtfinalu.

"Lopta je okrugla" verovatno se tada čulo u Beogradu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track