BIVŠI FUDBALER PARTIZANA KOJI JE OTET PODRŽAVAO GADAFIJA: Zbog ovog poteza je STRAHOVAO ZA ŽIVOT i nije smeo da se vrati u Libiju
Foto: Starsport

STRAH ZBOG PODRŠKE

BIVŠI FUDBALER PARTIZANA KOJI JE OTET PODRŽAVAO GADAFIJA: Zbog ovog poteza je STRAHOVAO ZA ŽIVOT i nije smeo da se vrati u Libiju

Fudbal -

Javnost je ostala u šoku nakon informacije da je Mohamed Zabija, bivši fudbaler Partizana, otet od strane ekstremističkih grupa.

Zabija je trenutno član libijskog Al Itihada, a vest o kidnapovanju preneo je tuniški novinar, Suhail Kmira.

On je naveo da je fudbalera kidnapovala grupa naoražinih osoba i rodnoj Libiji.

Kada je došao u Partizan, na leto 2012. godine, Zabija je priznao da ne sme da se vrati u domovinu jer strahuje za život zato što je podržavao svrgnutog predsednika Moamera el Gadafija koji je ubijen u oktobru 2011. godine.

- U Libiji je bezvlašće. Ne postoji vlast, nema policije, narod naoružan šeta po ulicama i sprovodi neku svoju pravdu. Tamo me verovatno čeka smrt, revolucionari mi ne bi oprostili prijateljstvo sa Moamerom Gadafijem i podršku koju sam mu pružio u vreme građanskog rata - govorio je Zabija za "Blic" tada.

Mohamed Zabija
foto: Starsport

Sa Gadafijem se sprijateljio kada je igrao za Al Itihad kojem je gazda bio Al Sad, Moamerov sin.

Tada je objasnio i zbog čega je izazvao gnev među pobunjenicima.

- Pred utakmicu sa Mozambikom u kvalifikacijama za Kup Afrike, vođene su ulične borbe u Bengaziju, uporištu pobunjenika. Šest fudbalera iz tog grada dobilo je poziv za reprezentaciju, ali su odbili da igraju. Pojavio sam se na televiziji i poručio im: „Volim i podržavam Gadafija! Ali, ne zovem vas da igrate za njega, već za svoju državu, narod, zastavu”. Oni se nisu odazvali, a ja sam zbog tog istupa kod Gadafijevih neprijatelja dopao na listu nepoželjnih. Rat je trajao, ja sam igrao u Kuvajtu, vlast su preuzeli pobunjenici, moj predsednik je ubijen. Znao sam - u Libiju mi nema povratka - rekao je pre 11 godina fudbaler.

U Partizan je stigao iz Al Arabija, ali klub je napustio samo šest meseci kasnije nakon što je u svim takmičenjima odigrao manje od 10 utakmica.

Mohamed Zabija
foto: Starsport

Ipak, iz te sezone mu se računa da je osvojio titulu prvaka Srbije, a u karijeri je još bio šampion Tunisa i osvajač nagrade namenjenom najboljem strelcu alžirskog prvenstva u sezoni 2015/16.

Nakon svega što se desilo dugo ga nije bilo u reprezentaciji, ali se vratio 2015. godine, zatim je usledila nova pauza od 2018. do 2021. godine kada je igrao na pet uzastopnih utakmica u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. U poslednjoj, protiv Gabona, 12. novembra, bio je kapiten.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track