ŠESTI PUT NA ŠAMPIONATU SVETA: Nigerijska fudbalerka u 40. godini uživa u fudbalu i nema nameru da stane
Foto: EPA/MORGAN HANCOCK

ŽENSKI FUDBAL

ŠESTI PUT NA ŠAMPIONATU SVETA: Nigerijska fudbalerka u 40. godini uživa u fudbalu i nema nameru da stane

Fudbal -

Nigerijska reprezentativka Onome Ebi rekla je da i u 40. godini uživa u fudbalu, pošto se šesti put nalazi u sastavu za Svetsko prvenstvo, koje se održava u Australiji i na Novom Zelandu.

"Uživam u onome što radim dok postavljam rekorde, a da dobijem priliku da učestvujem na šestom Svetskom prvenstvu je nestvarno. Sav moj trud se isplaćuje i osećam se dobro" izjavila je Ebi za Bi-Bi-Si (BBC).

Na takmičenju 2019. u Francuskoj, Ebi je postala prvi afrički igrač u muškoj i ženskoj konkurenciji, koji je nastupio na pet svetskih fudbalskih prvenstava.

Nigerija, Onome Ebi
foto: AP Photo/Alade Omowunmi

Nigerija je odigrala 0:0 protiv Kanade, a 40-godišnja Ebi je ostala na klupi.

Debitovala je 2003. na prvenstvu u SAD, a na narednim turnirima (2007, 2011, 2015, 2019) bila je oslonac odbrane Nigerije.

"Na prvom Svetskom prvenstvu 2003. godine nisam mogla ni da zamislim da ću igrati na šestom Mundijalu. Ovo je ostvarenje sna", navela je Ebi.

Njena karijera traje 23 godine i za to vreme igrala je za 10 klubova.

Još tri igračice su do sada šest puta bile učesnice svetskih prvenstava, od kojih su dve na ovogodišnjem turniru, Brazilka Marta i Kanađanka Kristin Sinkler. Japanska fudbalerka Homare Sava je poslednji, šesti put igrala na Svetskom prvenstvu 2015. godine.

Rekorderka je Formiga iz Brazila, koja je igrala na sedam uzastopnih turnira od 1995. do 2019. godine.

(Kurir sport/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track