ŽIVOTNA PRIČA ČUDESNOG GOLMANA PARTIZANA: Slali su ga u seoske klubove, a Zvezda ga matirala jedino iz penala! ON JE DIJAMANT
Foto: Starsport©

O NJEMU PRIČA CRNO-BELI DEO SRBIJE

ŽIVOTNA PRIČA ČUDESNOG GOLMANA PARTIZANA: Slali su ga u seoske klubove, a Zvezda ga matirala jedino iz penala! ON JE DIJAMANT

Fudbal -

Kakav golman - ove dve reči obeležile su prve dve utakmice Partizana u Evropi.

Apsolutni heroj prolaza crno-belih zove se Aleksandar Jovanović. Ono šta je on radio u sva meča protiv Sabaha predstavlja apsolutnu golmansku disertaciju.

Njegova životna fudbalska priča je izuzetno zanimljiva. Prošao je "trnje" da bi došao do ovoga danas.

Aleksandar Jovanović
foto: STARSPORT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za početak - Rad

Jovanović je rođen 1992. godine u Nišu gde je i napravio prve fudbalske korake. Potom je usledio dolazak u beogradski Rad koji je bio odskočna daska u karijeri.

Krenimo redom. Kada je došao do prvog tima Rada, bio je rezervni čuvar mreže ekipe koju je trenirao Marko Nikolić.

Aleksandar Jovanović
foto: Starsport

Nekadašnji trener tima iz Humske nije imao mnogo izbora prilikom gostovanja Rada na Marakani 2013. godine - bivši golman Partizana Filip Kljajić isključen je na meču, a mladi Aleksandar Jovanović poslat na teren da debituje.

Nenad Milijaš je postigao gol sa bele tačke protiv mladog golmana samo minut nakon njegovog ulaska na teren, ali je Rad uspeo da odoli na Marakani. Lazar Ćirković je asistirao Urošu Đurđeviću - još dva poznata lica navijačima Partizana, pa je meč završen bez pobednika - 1:1!

Nažalost, to nije bio znak da se on duže zadrži na Banjici. Kratko je još branio kod Milana Milanovića, pa su usledile pomalo besmislene pozajmice u Palilulac i na Palić, a onda i Donji Srem.

Aleksandar Jovanović
foto: STARSPORT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Povratak kući

Veoma dobar potez napravio je Jovanović, 2015. godine kada se vratio u rodni Niš i nasledio Milana Borjana na golu Radničkog, što je bio prelomni trenutak njegove karijere.

Serije sjajnih odbrana na golu kluba čije je mlađe kategorije prošao privukle su interesovanje Partizana, ali se Jovanović nakon samo jedne sezone preselio u Dansku.

Zatim je branio za Orhus, zatim špansku Uesku, pa na pozajmicama u Orhusu i Deportivu iz Korunje da bi zatim tri godine bio među stativama Apolona iz Limasola.

Aleksandar Jovanović
foto: Srđan Stevanovic / Starsport.rs

Karijeru u inostranstvu Aleksandra Jovanovića obeležili nastupi u tri evropske zemlje i to na tri strane kontinenta. Praktično je čuvar mreže iz Niša pokrio celu Evropu - na severu je branio u Danskoj, na zapadu u Španiji, dok je odbranama na Kipru "čekirao" jugoistok.

A, onda novi sjajan potez! Pre dva meseca vratio se u srpski fudbal i postao prvi izbor na golu Partizana, što je već opravdao odbranama na međunarodnoj sceni. U Azerbejdžanu je odbranio penal igračima Sabaha, a to je ponovio i u Humskoj kada je bilo mnogo bitnije - za plasman u plej-of kvalifikacija za Konferencijsku ligu!

Reprezentacija Srbije

Sada već iskusni golman zabeležio je dva nastupa za reprezentaciju Srbije do 20 godina, ali je jedan od njegovih najvećih uspeha u karijeri stigao tokom seniorskih dana.

Na prijateljskoj utakmici protiv Ukrajine u Harkovu Aleksandar Jovanović je dobio priliku da debituje za nacionalni tim, kod selektora Slavoljuba Muslina. Proveo je na terenu drugi deo susreta nakon što je na poluvremenu zamenio Predraga Rajkovića, a obojica srpskih golmana primili su po gol na toj utakmici. Ukrajina je pobedila (2:0), a Jovanovića je savladao Andrej Jarmolenko sa bele tačke, u 88. minutu meča.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track