POD ISTRAGOM I FUDBALERI: Homofobna skandiranja navijača Pari Sen Žermena
Foto: Printskrin

Skandal drma Francusku

POD ISTRAGOM I FUDBALERI: Homofobna skandiranja navijača Pari Sen Žermena

Fudbal -

Francuski političar Olivije Klajn rekao je danas da je šokiran homofobnim parolama navijača Pari Sen Žermena upućenim igračima Olimpika iz Marseja, tokom prvenstvene utakmice u Parizu.

Klajn, koji je međuministarski delegat za borbu protiv rasizma, antisemitizma i mržnje protiv LGBTQ+ populacije, postavio je danas video snimak na kome se mogu čuti uvredljive parole navijača upućene igračima Olimpika na Parku prinčeva.

"Veoma sam šokiran nepodonošljivim homofobnim skandiranjem koje se čulo na Parku prinčeva", naveo je Klajn na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

On je dodao da će od Pari Sen Žermena i čelnika lige tražiti kazne za navijače, ali i da će razmotriti mogućnost pokretanja sudskog postupka.

Na drugom video snimku vidi se kako pojedini igrači Pari Sen Žermena vređaju navijače Olimpika tokom slavlja na kraju utakmice, koju su u nedelju dobili sa 4:0.

I francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera kritikovala je navijače i rekla da će Discipliska komisija Fudbalskog saveza istražiti slučaj. Tražila je od Pari Sen Žermena da podnese zvaničnu žalbu, "u pokušaju da identifikuje počinioce i izvede ih pred lice pravde, kako bi mogli da budu uklonjeni sa stadiona".

"Nezamislivo je ostati gluv na takva skandiranja mržnje i homofobije na našim tribinama. Bez obzira na rivalitet i uloge, protiv njih se nemilosrdno moraju boriti navijači, učesnici takmičenja, vlasti i javi organi. Juče su ta skandiranja pokvarila zabavu na Parku. Moramo ih hitno iskoreniti sa naših stadiona", dodala je ona.

Zbog sličnih incidenta prethodnih godina, klubovi su kažnjavani novčano ili zatvaranjem tribina. Francuski zakon predviđa kaznu zatvora do godinu dana i novčano 45.000 evra za vređanje homoseksualaca u javnosti.

Pari Sen Žermen je osudio svaki oblik diskriminacije i namerava da pojača preventivni rad u borbi protiv homofobije.

Homofobna skandiranja se često čuju sa tribina na utakmicama francuskih liga, klupski zvaničnici su ih dugo tolerisali, a fudbalski čelnici su se borili da pronađu odgovarajuće rešenje tog problema.

Posle utakmice na Parku prinčeva pre četiri godine između Pari Sen Žermena i Marseja, tokom koje su domaći navijači uzvikivali homofobne parole, francuska liga pokrenula je akcioni plan kojim je omogućila navijačima da prijave sekstističke, homofobne ili rasne incidente kojima su svedočili.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track