DOTAKAO ZVEZDE, PA PAO NA DNO PUNOG NOVČANIKA! Kako se UGASILA magija Edena Azara i na koji način je ISPRAZNIO kasu Real Madrida!
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

okačio kopačke o klin

DOTAKAO ZVEZDE, PA PAO NA DNO PUNOG NOVČANIKA! Kako se UGASILA magija Edena Azara i na koji način je ISPRAZNIO kasu Real Madrida!

Fudbal -

Vest da je Belgijanac Eden Azar rešio da završi fudbalsku karijeru šokirala je fudbalski svet.

On je o tome javnost obavestio putem svog Instagram profila gde se zahvalio svim klubovima u kojima je imao priliku da igra.

- Morate slušati sebe i reći 'stani' u pravo vreme. Posle 16 godina i više od 700 odigranih utakmica, odlučio sam da završim karijeru profesionalnog fudbalera.

Mogao sam da ostvarim svoj san, igrao sam i zabavljao se na mnogim terenima širom sveta. Tokom svoje karijere imao sam sreću da upoznam odlične menadžere, trenere i saigrače – hvala svima na ovim sjajnim vremenima, svi ćete mi nedostajati.

Takođe želim da se zahvalim klubovima za koje sam igrao: Lilu, Čelsiju i Real Madridu, i hvala mojoj Belgiji i Fudbalskom savezu moje zemlje.

Posebno hvala mojoj porodici, mojim prijateljima, mojim savetnicima i ljudima koji su mi bili bliski u dobrim i lošim vremenima.

Na kraju, veliko hvala vama, mojim navijačima, koji ste me pratili svih ovih godina i na ohrabrenju gde god sam igrao.

Sada je vreme da uživam u svojim najmilijima i doživim nova iskustva. Vidimo se uskoro van terena, prijatelji moji - napisao je na svom Instagram profilu Eden Azar.

Real platio milione

Belgijanac je poslednju utakmicu odigrao 13. maja ove godine kada je u pobedi Reala protiv Hetafea (1:0) proveo 61 minut na terenu. Kasnije je završio saradnju sa "kraljevskim" klubom, a ostaće upamćen kao najveći promašaj u istoriji Reala jer je kasu madridskog velikana žestoko oštetio.

Real je na Azara ukupno dao 207 miliona evra - 115 za platu, plus 23 miliona godišnje za platu, a Belgijanac za to vreme nije odigrao niti jedan El klasiko, dao je sedam golova i upisao svega 12 asistencija. U La Ligi je starter bio 24 puta, znači šest puta godišnje.

Eden Azar
foto: EPA

Zaista, premalo za fudbalera koji je došao kao svetska zvezda.

Mrzeo da trenira

Azar je najveći trag ostavio u timu Čelsija za koji je odigrao ukupno 352 utakmice, postigao 110 golova i upisao 92 asistencije. Ipak, do ovog učinka nije stigao marljivim radom i treninzima već čistim talentom, što je svojovremeno potvrdio i njegov nekadašnji saigrač iz londonskog tima, Džon Obi Mikel.

- Nikada nije trenirao. Bio je najgori. Nikada nisam video veću lenštinu u mom životu. Međutim, kada dođe meč za vikend usledi potpuna transformacija i čovek bude igrač utakmice - otkrio je on.

Pre Čelsija Azar je nastupao i za Lil u kom je na 194 utakmice postigao 50 golova i imao 53 asistencije.

Legenda reprezentacije

Za nacionalni tim Belgije debitovao je sa 17 godina, deset meseci i 12 dana kada je odigrao 21 minut u remiju sa Luksemburgom (1:1) 2008. godine. Od tada, upisao je još 126 utakmica gde je postigao 33 gola i dodao 36 asistencija. Igrao je na tri Svetska i dva Evropska prvenstva, a bronza sa Mundijala 2018. godine najveći mu je uspeh.

Kristijano Ronaldo, Eden Azar
foto: Sergio Ruiz/Pressinphoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kolekcionar trofeja

Brojne trofeje osvojio je Eden Azar u svojoj karijeri. Sa Realom je osvojio Ligu šampiona, Svetsko klupsko prvenstvo, dve La Lige, jedan Kup Španije, jedan UEFA Superkup i jedan Superkup Španije.

U Čelsiju je stigao do dve titule šampiona Engleske, dve Lige Evrope i po jednog FA Kupa i Liga kupa, dok je u dresu Lila osvojio Kup Francuske i Ligu 1.

Eden Azar
foto: Profimedia

Kako se magija ugasila?

Magija Edena Azara ugasila se po dolasku u Real iz Madrida. Uzeo je milione, obezbedio se za čitav život, pa je, umesto igara na terenu, rešio da se prepusti hrani i uživanju.

"Ljubav" prema treninzima došla je do izražaja, naglo se ugojio i bilo je pitanje vremena kada će završiti karijeru. Ipak, niko nije očekivao da će to uraditi sa svega 32 godine.

Eden Azar
foto: Reuters

Kada se sve sabere i oduzme, odlaskom Edena Azara ovakvog kakav je sada - fudbal nije izgubio puno. Ali, svi se sećamo magičnog Belgijanca koji nas je zabavljao u dresu Čelsija i reprezentacije Belgije, tako da će najvažnija sporedna stvar na svetu ipak biti oštećena njegovim kačenjem kopački o klin.

Karijera Edena Azara

Čelsi 352 utakmice, 110 golova, 92 asistencije

Lil 194 utakmice, 50 golova, 53 asistencije

Real 76 utakmica, 7 golova, 12 asistencija

Reprezentacija Belgije 126 utakmica, 33 gola, 36 asistencija

Kurir sport

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track