"BITNO DA NAM U ZVEZDI I PARTIZANU IGRAJU SKUPO PLAĆENI STRANCI" Žestoke reči čuvenog trenera posle blamaže Orlića u Engleskoj!
Foto: Starsport

njegov stav

"BITNO DA NAM U ZVEZDI I PARTIZANU IGRAJU SKUPO PLAĆENI STRANCI" Žestoke reči čuvenog trenera posle blamaže Orlića u Engleskoj!

Fudbal -

Jedna od najvećih bruka i istoriji srpskog fudbala viđena je u Notingemu gde je mlada reprezentacija Srbije razbijena od starne vršnjaka iz Engleske sa čak 9:1.

Zaista neverovatan rezultat, za mnoge iznenađenje, ali ne i za bivšeg selektora mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore Milorada Kosanovića koga smo pozvali da nam sa stručne strane ukaže na probleme i krizu u kojoj je srpski fudbal evidentno.

Popularni "Miša" kaže da je ovo realnost i da ovakvi rezultati ne bi trebalo da nas čude.

Orlići, Srbija, Engleska
foto: Andy Sumner / imago sportfotodienst / Profimedia

- Ja o ovome pričam već deset godina, poslednji smo u redu evropskih reprezentacija, zaslužili smo to zbog našeg ponašanja, zbog načina kako radimo u fudbalu. Od nas se očekuje da igramo upravo kao Engleska, komentarišu da smo podbacili. Ne, nismo podbacili, nego ne znamo bolje. Ne pratimo trendove, ne idemo u korak sa vremenom, današnji fudbal se razlikuje u odnosu na onaj pre dve godine. Sve se mnogo brzo menja, a mi još uvek radimo kao pre deset godina, ne može tako- ističe bivši trener Crvene zvezde.

Da sve kreće od klubova i da je tu ključni problem potvrđuju reči iskusnog stručnjaka.

- Postoje dva faktora rezultata, struka i talenti. Mi ne radimo dobro ni sa jednim ni sa drugim. Svako danas dobija licencu, svako je danas trener. Greška je u klubovima, jer oni zapošljavaju svakog. Prave se treneri bez plana, bez programa, bez ičega. Zašto Španci imaju odličan fudbal? Zato što imaju sistem rada, imamo i mi sistem, ali je on totalno izopačen, kod nas rade veze, kumovi, rođaci. Zato smo i tu gde jesmo, sve smo zaslužili- kaže trener koji je sa uspehom vodio mnoge klubovi u Srbiji.

Kada se pogleda sastav Engleske reprezentacije, prvo što se vidi jesu igrači koji imaju značajne uloge u timovima poput Čelsija, Liverpula i Mančester Sitija. Kada je reč o našim igračima oni nisu ni blizu tog nivoa, igraju u klubovima od Surdulice, do Novog Pazara.

- Odnos između Engleske i nas je isti kao između Mančester Sitija i Zvezde u prvom meču Lige šampiona, da je bilo malo više sreće na strani Engleza i crveno-beli bi primili devet golova. Naši igrači igraju u takvim klubovima, jer nemaju mesta u Zvezdi i Partizani od stranaca koji su skupo plaćeni. Bolje je dati šansu toj deci, pa sigurno neće biti ovako. Problem je i u struci i u radu sa mladim igračima i u selekciji kada dođu do prvog tima, dok se to ne promeni biće ovako - zaključuje bivši trener kineskog Dalijana i brojnih drugih klubova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track