BEZ NACIONALNIH OBELEŽJA U GOSTIMA: Švedskim navijačima savetovano da ne nose odeću u bojama države iz koje dolaze
Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

KVALIFIKACIJE ZA EP

BEZ NACIONALNIH OBELEŽJA U GOSTIMA: Švedskim navijačima savetovano da ne nose odeću u bojama države iz koje dolaze

Fudbal -

Navijačima švedskih fudbalskih klubova biće savetovano da ne nose odeću u nacionalnim bojama kada putuju u inostranstvo na utakmice, posle ubistva dvojice Šveđana uoči meča protiv Belgije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Utakmica Belgije i Švedske u Briselu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, prekinuta je sinoć na poluvremenu, nakon što je napadač ubio dvojicu navijača Švedske uoči meča.

Najmanje jedan ubijeni navijač nosio je dres reprezentacije Švedske.

Dvojica navijača izašla su iz taksija u blizini stadiona Kralj Boduen na kome se igrala utakmica, zatim su pobegli u zgradu pre nego što ih je ubio napadač poreklom iz Tunisa, koji je postavio na interenet video u kome se navodi da je Kuran "crvena linija za koju je spreman da se žrtvuje".

Švedska, navijači, Navijači Švedske
foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Švedska je nedavno podigla uzbunu zbog terorizma na viši nivo, posle niza incidenata u kojima su ekstremni desničari zapalili Kuran, što je dovelo do pretnji islamističkih militantnih grupa.

Na konferenciji za novinare u Stokholmu, švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da "sve ukazuje da se radi o terorističkom napadu na Švedsku i švedske državljane, samo zato što su Šveđani".

Šef obezbeđenja Fudbalskog saveza Švedske Martin Fredman rekao je da će navijačima koji budu putovali u inostranstvo biti savetovano da ne nose plavo-žutu odeću, u bojama švedske zastave.

"Ovo je slučaj da je počinilac ciljao švedske državljane pa bi bilo za osudu ne preporučiti da bi trebalo da izbegavamo odeću u švedskim bojama kada idemo na ovakvu vrstu putovanja", naveo je on.

Fredman je dodao da nije dobio takav savet od belgijskih vlasti pre utakmice u ponedeljak.

Švedska nacionalna sportska konfederacija, telo koje nadgleda razne sportske asocijacije u zemlji, objavila je listu preventivnih mera koje bi trebalo da primenjuju oni koji putuju u inostranstvo na sportska takmičenja.

Švedski reprezentativci su se vratili danas u svoje klubove iz Brisela posle sinoćnje utakmice.

Oni su otišli direktno na aerodrom sa stadiona koji je bio zaključa dva i po sata iz bezbednosnih razloga, pre nego što je počela evakuacija, oko ponoći.

Poslednji navijači napustili su stadion oko 4 časova ujutro i čuvala ih je policija u hotelima.

(Kurir sport)

04:36

VERA U ČIČA DRAŽU JE ČVRSTA JER SU POTOMCI SVEDOKA ŽIVI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track