PITALI GA ZA RAT U IZRAELU, A ON POMENUO SRBE I SUKOB U SARAJEVU: Sin mu je u Tel Avivu sa bivšom suprugom! Pati za njim!
Foto: Printskrin/Jutjub

veteran

PITALI GA ZA RAT U IZRAELU, A ON POMENUO SRBE I SUKOB U SARAJEVU: Sin mu je u Tel Avivu sa bivšom suprugom! Pati za njim!

Fudbal -

Haris Medunjanin, bivši fudbalski reprezentativac BiH, govorio je za holandske medije o aktuelnoj situaciji u Izraelu i Palestini.

Haris Medunjanin
foto: Printskrin/Jutjub

Njegov sin Benjamin živi u Izraelu sa majkom Moran Rahimi, Harisovom bivšom suprugom. Pričao je Medunjanin o tome koliko pati za naslednikom, a nije propustio priliku da medijima u Holandiji pomene kako je napustio Sarajevo tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Haris Medunjanin kaže da je kao sedmogodišnjak sa majkom i sestrom napustio Sarajevo 1992. godine.

- Nikada ne znate šta bi se dogodilo da nismo ušli u taj autobus. Sigurno bih bio mrtav sada, baš kao moj drug iz detinjstva koji je ostao u Sarajevu, a koji je poginuo kada je granata pala na igralište gde se igrao. To se meni moglo desiti, to je rat. Uzmite za primer mog komšiju. Prijatelj mojih roditelja, s kojim smo odrasli i s kojim nismo imali nikakvih problema, ali nakon što je rat počeo, on je odjednom prestao da nas poznaje i želeo je da nas ubije jer je bio na drugoj strani. To je zastrašujuće - rekao je Medunjanin.

Haris Medunjanin
foto: Printskrin/Jutjub

Ispričao je potom da je u autobus na granici ušao srpski vojnik.

- Došli smo autobusom do Crne Gore, gde je srpski vojnik ušao u autobus i rekao da će nas sve pobiti. Svi su vrištali i plakali, posebno kada je jedan od njih uzeo mene u ruke i hteo je da me odvede od majke koja je plakala. Na kraju se završilo na najbolji način, predomislili su se kada su videli mnogo dece u autobusu. To je bila naša sreća. Jedan od njih mi je pokazao pištolj i rekao da ga nikada ne koristim i da ne radim ništa glupo, da radim pozitivne stvari poput sporta. Na olakšanje svih, dopušteno nam je da nastavimo dalje i da tražimo put ka boljem životu.

Haris Medunjanin
foto: Printskrin/Jutjub

Trenutno je Medunjanin fudbaler španskog Kasteljona, a sa svojom suprugom iz Izraela se razišao.

- Već sam im ranije rekao da dođu u Španiju, ali moja bivša žena to nije htela jer želi da ostane u Izraelu. Ona je Jevrejka i oseća se sigurno u Izraelu. Srećom, u dobrim sam odnosima s njom, u stalnom smo kontaktu. Svaki dan mogu da vidim Benjamina barem tako i da ga pitam šta radi. Prednost je što je mnogo mlad i ne zna šta se dešava, ali to ne menja činjenicu da je jako teško. Nekada mi ljudi govore: "Ti si musliman, trebalo bi da mrziš Izrael", ali ja nisam tako naučen. Ono što obe strane rade je neprihvatljivo. I sam sam iskusio rat i to nikome ne želim. Mržnja neće ništa rešiti. Igrao sam fudbal s igračima iz Srbije i Hrvatske, kao i s mnogim Jevrejima. To mi je prelepo. I da, možete postaviti nešto na Instagramu poput “Free Gaza”, ali šta dobijate sa tim i kome pomažete? Nikome. To ništa ne može rešiti. U ovakvoj situaciji postoje samo gubitnici - završio je Medunjanin.

Haris Medunjanin ima 38 godina, rođen je u Sarajevu, a u karijeri je igrao za AZ Alkmar, Spartu Roterdam, Valjadolid, Makabi Tel Aviv, Gazijantepspor, Deportivo La Korunju, Filadelfiju, Sinsinati, Cvole, a trenutno je član španskog Kasteljona. Igrao je za mladu reprezentaciju Holandije i A tim BiH.

Kurir sport

00:58

Ljubinko Drulović u Usijanju dana o fudbalskoj reprezentaciji Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track