UEFA ŽESTOKO DEMANTOVALA NAVODE ŠPANSKOG MEDIJA: Šire laži i to sve više pred odluku Evropskog suda o Superligi
Foto: Profimedia

ništa od "Rata"

UEFA ŽESTOKO DEMANTOVALA NAVODE ŠPANSKOG MEDIJA: Šire laži i to sve više pred odluku Evropskog suda o Superligi

Fudbal -

Svet fudbala poput metka pogodila je vest da se sprema revolucija u najvažnijoj sporednoj stvari na planeti! Navodno najmanje jedno finale Lige šampiona do 2030. godine biće odigrano u Abu Dabiju nakon što je UEFA potpisala 2,4 milijarde vredan ugovor o saradnji sa vladom UAE kao neku vrstu revašizma za projekat Superlige koju vode FIFA i Saudijska Arabija.

Svakako najvažnija stavka u navodnom ugovoru jeste da će jedno od finala najelitnijeg evropskog takmičenja biti preseljno u Emirate, a ovu neverovatnu vest objavio je španski list "OK Diario".

Liga šampiona
foto: www.crvenazvezdafk.com

Kako se navodi u tekstu pregovori između marketing tima UEFE i Ministarstva kulture i turizma UAE trajali su nekoliko meseci, a na kraju je na obostrano zadovoljstvo potpisan ugovor koji je dobio odobrenje sa najvišeg položaja, predsednika Aleksandra Čeferina i premijera Emirata Mohameda bin Rašida Al Maktouma.

Navodno će uskoro biti potpisan šestogodišnji ugovor o distribuciji TV prava, a španski mediji tvrde da je ova saradnja vid borbe i posledica očekivanog poraza u sporu koji se vodi protiv klubova osnivača zatvorene Superlige pred Sudom pravde Evropske unije u Luksemburgu.

Superliga Evrope
foto: Profimedia

Nakon završetka procesa pred organima pravde Real Madrid, Barselona i Juventus (kao tri preostala kluba u formiranoj Superligi) dobiće odrešene ruke da dalje razvijaju svoj projekat. Ako je verovati Špancima njima će se pridružiti četiri kluba saudijske Pro lige i da će evropski "odmetnici" dobiti enormno veliki budžet za dalji razvoj ovog megalomanskog projekta, a sve uz prećutnu podršku FIFA. To dolazimo do srži - ovde je očigledan sukob FIFA i UEFA, jer su ove organizacije na potpuno različitim stanovištima po najvažnijem pitanju u svetskom fudbalu u ovom momentu.

Aleksandar Čeferin
foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin i celokupno rukovodstvo evropske krovne organizacije žele da obezbede što veći budžet i drastično veći nagradni fond čime bi mogli da se upuste u borbu sa nerazumnim ulaganjima zemlje princa Mohameda bin Salmana. Ugovor bi trebalo da bude ozvaničen 8. februara 2024. na zasedanju Izvršnog odbora UEFA. Na realizaciji ubrzano radi Generalni sekretar Đorđo Marketi.

Abu Dabi kao grad koji direktno kontroliše kraljevska porodica Bin Zajed bi tako postao glavni sponzor UEFA, a za organizaciju samo jedne utakmice bilo bi izdvojeno neverovatnih 120 miliona evra. Takođe, ovaj grad bi bio i redovan domaćin Superkupa Evrope koji bi promenio format i u njemu bi učestvovalo četiri ekipe.

Mohamed Bin Salman, Đani Infantino, Saudijska Arabija, FIFA, Mundijal
foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP / Profimedia

Stigli demanti iz UEFA

Ipak, brzo su stigli demanti Evropske kuće fudbala. UEFA je kategorički demantovala da postoji bilo kakav "rat" između ove organizacije i FIFA, a takođe se navodi da ovo nije prvi put da španski tabloidi ovog profila šire neistine o Evropskoj kući fudbala, a da je ova praksa postala učestalija kako se bliži dan odluke Evropskog suda pravde u slučaju Superlige.

Kurir sport / M.I.

Bonus video:

02:42

POBEDA SAUDIJSKE ARABIJE OČEKIVANA? Trener: Ulažu mnogo u fudbal, imaju ratnički mentalitet, a uslovi za trenine su im SVEMIRSKI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track