TOTALNI RASPAD! UEFA lista koeficijenata izgleda TRAGIČNO: Srpski klubovi GORI od timova iz Andore, sa Malte, Farskih Ostrva...
Foto: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia, Ivica Veselinov, Starsport©

užas

TOTALNI RASPAD! UEFA lista koeficijenata izgleda TRAGIČNO: Srpski klubovi GORI od timova iz Andore, sa Malte, Farskih Ostrva...

Fudbal -

Crvena zvezda, TSC, Čukarički, Partizan i Vojvodina imali su evropsku sezonu za zaborav, te su uništili sve dobro što se sagradilo prethodnih godina.

Samo jedna pobeda timova iz Superlige Srbije u Evropi ove sezone i to na 28 utakmica je zaista užasan učinak. Partizan je savladao Sabah u kvalifikacijama za Ligu konferencije (2:0), a uz ovu pobedu još su samo Crvena zvezda i TSC uspeli da izbegnu poraz u po jednoj utakmici - tim sa Marakane protiv Jang Bojsa u Beogradu (2:2), dok je ekipa iz Bačke Topole remizirala sa Olimpijakosom kući (2:2).

Dakle, 28 utakmica, jedna pobeda, dva remija i 25 poraza što nas je na UEFA listi koeficijenata sa 11. gurnulo na 19. poziciju! Veći pad od Srbije na ovoj listi doživeli su samo Rusija i Belorusija, a, podsećamo, ruski klubovi nisu ni igrali u Evropi zbog sankcija. Zaista, tragedija!

UEFA lista koeficijenata
foto: Printscreen /footballseeding

Da vam pokažemo kako sve to izgleda u praksi - pozicije od 11. do 15. donose dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedno u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a dva u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Od 16. do 50. pozicije, dobija se samo jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri u kvalifikacijama za Ligu konferencije i naša zemlja se sada nalazi upravo u ovoj grupi. Za narednu sezonu je presek napravljen prošle godine i Superliga će imati pet predstavnika. Ko osvoji titulu ide u plej-of za Ligu šampiona, vicešampion će u drugo kolo kvalifikacija za elitu, osvajač Kupa može do Lige Evrope, a treći i četvrti u Superligi idu u Ligu konferencije.

Ipak, sve na naplatu stiže u sezoni 2025/26 kada nas čeka suočavanje sa rezultatima napravljenim u prethodnih par meseci.

Crvena zvezda, Mančester siti
foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Koliko su srpski klubovi bili loši ove sezone? Kada se gledaju bodovi osvojeni samo ove godine, naša zemlja se nalazi na 45. mestu na listi koju čine 54 države. Iza nas su samo Estonija, Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn, Vels, Severna Irska, Litvanija, Gruzija i Crna Gora. Ispred nas su Severna Makedonija Republika Irska, Malta, Letonija, Andora, Finska, pa čak i Farska Ostrva, Moldavija, Luksemburg, Albanija, Bosna i Hercegovina...

UEFA lista koeficijenata
foto: Printscreen / UEFA

Kada se sve sabere i oduzme srpski fudbal je doživeo veliki udarac i trebaće dosta vremena i puno dobrih rezultata kako bi se sve vratilo na staro.

Kurir sport / Ž.S.

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track