FUDBAL JE OTET! BESPOVRATNO! Ovo što su ONI učinili sportu koji toliko svi volimo...
Foto: Fayez NURELDINE / AFP / Profimedia, Victor Fraile/Power Sport Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

TUGA - 8 OD 10 JE NJIHOVO

FUDBAL JE OTET! BESPOVRATNO! Ovo što su ONI učinili sportu koji toliko svi volimo...

Fudbal -

Bogati klubovi iz Saudijske Arabije napravili su neviđenu pometnju na fudbalskom tržištu u godini za nama i jasno stavili do znanja da polako, ali sigurno, žele da preuzmu primat u svetskom fudbalu.

Nezamislivim sumama novca i brojnim privilegijama privukli su veliki broj zvučnih imena iz Evrope. Zapanjujuća činjenica da od desetorice najplaćenijih fudbalera na planeti, čak osmorica danas igraju za klubove iz ove zemlje, jasno ukazuje da su postali ozbiljna pretnja evropskom fudbalu.

Saudijska Arabija
foto: Profimedia

Saudijski projekat naišao je na protivljenje mnogih i izazvao ogromnu zabrinutost za budućnost fudbala. Najviše trenutno brinu Englezi, koji strahuju da će u budućnosti arapski dolari privući mnoge fudbalske asove koji Premijer ligu čine najatraktivnijom na svetu.

Samo u letnjem prelaznom roku u Saudijskoj Arabiji potrošeno je više od milijardu dolara da transfere. Samo u pomenutoj Premijer ligi klubovi su izdvojili više novca za dovođenje igrača. Naravno, treba istaći da je radi samo o obeštećenju klubovima za dolazak fudbalera i da tu nisu uključene vrtoglave plata koje idu igračima.

Lavinu koja je za sobom povukla brojne fudbalske zvezde pokrenuo je jedan od najboljih igrača svih vremena - Kristijano Ronaldo.

Kristijano Ronaldo
foto: Power Sport Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mnogi su bili u šoku kada se krajem 2022. godine pojavila vest da će Kristijano Ronaldo nastaviti karijeru u Saudijskoj Arabiji. Nekoliko meseci kasnije Bliski istok postao je vruća destinacija za brojne zvezde.

Ogroman broj igrača hrli za ogromnom zaradom na Arapskom poluostrvu. Među onima koji su se preselili u Saudijsku Arabiju su i dvojica srpskih reprezentativaca - Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić.

Aleksandar Mitrović, Al Hilal
foto: Victor Fraile/Power Sport Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vodeći saudijski klubovi ovog leta pravili su spektakularne transfere:

Al Hilal, najuspešniji tim Saudijske Arabije sa 18 titula, doveo je Nejmara, Malkoma, Rubena Nevesa, Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković Savića, Kalidua Kulibalija...

Nejmar
foto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ronaldov Al Nasr je potpisao Sadia Manea, Otavia, Ajmerika Laporta, Marcela Brozovića i Aleksa Teljesa, dok je aktuelni šampion Al Itihad angažovao Benzemu, Kantea i Fabinja.

Al Ahli je u svoje redove doveo između ostalih Firmina, Mareza, Eduara Mendija i Franka Kesija, dok je Al Etifak na klupu smestio Stivena Džerarda a tim pojačao Hendersonom, Žoržinjom Vajnaldumom, Musom Dembeleom.

Nestvarne zarade

Fudbaleri koji nastupaju u Saudijskoj Arabiji ubedljivo su najplaćeniji na planeti.

Najviše na svetu trenutno zarađuju Kristijano Ronaldo iz Al Nasra i Karim Benzema iz Al Itihada. Obojica godišnje, bez bonusa i premija, primaju 200 miliona evra. Nestvarna suma od koje se vrti u glavi.

Duplo manje, odnosno 100 miliona evra po sezoni, imaju Nejmar u Al Hilalu i Ngolo Kante u Al Itihadu.

Sadio Mane iz Al Nasra zarađuje 40 miliona godišnje, Džordan Henderson iz Al Itifaka (40 miliona evra), Rijad Mahrez iz Al Ahlija (35 miliona evra) i Kalidu Kulibali iz Al Hilala (30 miliona evra).

U grupi najplaćenijih fudbalera su i Srbi Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović koji godišnje u Al Hilalu zarađuju oko 25.000.000 evra.

Kritike Čeferina

Uprkos tome što je veliki broj igrača napustio Evropu i krenuo put Saudijske Arabije, prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin ne uveren je da projekat ove zemlje nije pretnja evropskom fudbalu.

"To nam nije pretnja, videli smo identičan pristup i u Kini nekoliko godina ranije. Dovodili su igrače koji su na zalasku karijere i nudili im mnogo novca, posle čega se kineski fudbal nije naročito razvio niti se reprezentacija kvalifikovala na Svetsko prvenstvo" rekao je Čeferin i dodao:

"Mislim da takav način nije ispravan. Trebalo bi da rade na razvoju fudbalera i trenera, ali na kraju to i nije moj problem".

Aleksandar Čeferin
foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

I zaista, ovo nije prvi put da je neka zemlja pokušala da zaseni Evropu.

Kineski klubovi su 2016. i 2017. godine imali niz skupocenih transfera iz evropskih klubova, ali je eksperiment nakon nekoliko godina propao. Međutim, brojni eksperti smatraju da saudijska liga neće doživeti istu sudbinu.

Pre dovođenja vrhunskih igrača osmišljen je dataljan dugoročan plan kako bi ova liga u budućnosti bila jedna od deset najboljih na svetu.

Javni fond za investicije (PIF), koji na raspolaganju ima sredstva u vrednosti od 776 milijardi dolara, vlasnik je četiri najveća saudijska kluba - Al Hilala, Al Nasra, Al Ahila i Al Itihada. Državni kraljevski fond nadzire prestolonaslednik i premijer Saudijske Arabije, Muhamed Bin Salaman. Prelazak vlasništva na PIF označio je početak procesa privatizacije klubova koji su se ranije bili pod kontrolom Ministarstva sporta. Pored četiri koja je preuzeo PIF, još četiri su pretvorena u kompanije, a njihovo vlasništvo prebačeno je na razvojne agencije.

Dolazak planetarno popularnih fudbalera utiče na razvoj infrastrukture, ali i interesovanje ostatka sveta za njihove nastupe u klubovima širom Saudijske Arabije što na kraju doprinosi popularizaciji lige, ali i države.

Krajnji cilj je organizacija jednog od najprestižnijeg sportskog događaja - Svetskog prvenstva u fudbalu.

Saudijska Arabija viće ima Veliku nagradu Formule 1, biće domaćin i Azijskih zimskih olimpijskih igara 2029. godine, a dobili su i ono što su najviše priželjkivali, za 10 godina biće organizatori i Mundijala. Kako će fudbal tako izgledati, ostaje da vidimo...

04:08

Aleksandar Mitrović posle Bugarske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track