NAJLUĐI DAN U ISTORIJI FUDBALA: Ovako nešto se NIKADA VIŠE nije ponovilo! Pljuštali golovi samo tako, na jednom meču palo čak 11!
Foto: Twitter Printscreen

praznik fudbala

NAJLUĐI DAN U ISTORIJI FUDBALA: Ovako nešto se NIKADA VIŠE nije ponovilo! Pljuštali golovi samo tako, na jednom meču palo čak 11!

Fudbal -

Danas je za Engleze fudbalski praznik - "Boksing dej".

Dan nakon katoličkog Božića na Ostrvu je svake godine tradiconalno rezervisan za fudbal.

Dok ostale lige miruju, a igrači provode praznike u krugu porodice, u Engleskoj se igra punom parom.

Na današnji dan davne 1860. godine Šefild i Halam su odigrali prvu utakmicu u istoriji. Nakon toga u prvoj sezoni stare Fudbalske lige (1888/89.) na isti dan Preston je savladao Derbi sa 5:0 i od tog momenta svake godine se tradicionalno igraju mečevi 26. decembra.

Postoji nekoliko teorija po kojima je Boksing dej dobio ime, a najprihvaćenija je ona o gospodarima i slugama.

Naime, "Christmas Box" je negleski naziv za božićni poklon. Bogati Englezi su imali sluge u svojim kućama i 26. decembra su im darivali poklone i puštali ih u kuće da provode vreme sa porodicama. To je bio "Boksing dej".

Bilo kako bilo, 26. decembra u Ujedinjenom Kraljevstvu tradicija se poštuje -igra se fudbal. Premijer liga, Čempionšip, niže lige, amaterske - svi igraju!

Utakmice su raspoređene tako da navijači što manje putuju i često se izbegavaju veliki derbiji kako bi se izbegli neredi u vreme Božića.

Najviše se pamti čuveni Boksing dej iz 1963. godine, kada je na 10 mečeva elitnog ranga postignuto čak 66 golova, što je nestvarnih 6,6 golova po utakmici!

Najraspucaniji su bili fudbaleri Fulama koji su 10 golova postigli Ipsviču, a to je ujedno bila i najefikasnija utakmica. U Londonu je, na stadionu Vest Hema viđeno 10 golova u šokantnom porazu domaćina koji je primio osam golova.

Mančester junajted je svakako jedan od rekordera "Boksing dej-a" s obzirom na to da je od nastanka Premijer lige čak 27 puta igrao na ovaj dan i ostvario je neverovatan 21 trijumf.

Međutim, rekordi nastali 1963. godine teško da će bilo ko nadmašiti.

Danas je na programu pet mečeva Premijer lige:

Njukasl - Notingem Forest

Bornmut - Fulam

Šefild Junajted - Luton

Barnli - Liverpul

Mančester Junajted - Aston Vila

Kurir sport

01:42

MITROVIĆ HEROJ FULAMA: Srbin postigao jedini gol u pobedi nad Lesterom i izjednačio svoj rekord u Premijer ligi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track