"PREDATORI KOJI KOPAJU GROBOVE, A PRETVARAJU SE DA SU SPASIOCI!" Novi veliki potres u evropskom fudbalu! Čeferin "GRMI" KAO NIKAD!
Foto: AP Armando Franca

BORBA

"PREDATORI KOJI KOPAJU GROBOVE, A PRETVARAJU SE DA SU SPASIOCI!" Novi veliki potres u evropskom fudbalu! Čeferin "GRMI" KAO NIKAD!

Fudbal -

Predsednik UEFA, Aleksander Čeferin, ne propušta priliku da pomene ponovo aktuelni projekat evropske Superlige.

Na otvarajućem govoru Kongresa UEFA u Parizu, Slovenac je govorio o takmičenju koje je 2021. godine ugašeno nakon pobune velikog broja navijača, medija, pa i klubova čije učešće nije bilo planirano.

Superliga i UEFA od tada se nalaze u žestokom okršaju koji je završio na sudu, a po svemu sudeći, novo takmičenje će kad-tad postati realnost, a čini se da bi to moglo da se desi u skorijem periodu.

Čeferin je poručio da Superligu pokreću "predatori".

- Fudbal je jedna od retkih stvari u kojoj je Evropa lider. Moramo da budemo ponosni na to i na uspeh koji je baziran na jednom modelu, solidarnosti, promicijama i ispadanjima. Moramo da zaštitimo ovaj model. Svi mi, ne samo UEFA. Ima onih koji pokušavaju da ga zgaze, pretvaraju se da su spasioci, ali zapravo tako kopaju grobove. Oni su predatori koji formiraju zatvoren krug. Ne znaju ništa o slobodi izražavanja. Evropski fudbal predstavlja jedan od simbola Evrope. Jedinstvo je jedina stvar koja može da nas spasi, čak i u fudbalu je tako - rekao je Čeferin i dodao:

- Izgleda da postoji samo jedan važeći zakon u Evropskoj uniji, a to je tržište. Ne može svako da kupi fudbal. To nije život kakav želimo. Nema budućnosti bez jedinstva. Postoji niz pojedinaca koji žele da nas podele pričajući o slobodnom tržištu kako bi nastavili da razvijaju svoj ego, svoju moć i novac.

Aleksander Čeferin, Superliga
foto: Profimedia/ IMAGO

Nastavio je da objašnjava šta Superliga predstavlja za njega.

- Razumemo napad na UEFA. Mi branimo ravnotežu. Svaki klub može da se pridruži takmičenju kojem želi. Planiraju u želji da zarade više novca, kapitala, moći, prestiža. Osećaj superiornosti i pohlepe. Uvek žele sve više i više, oni žele da budu superiorni. Super liga je kao Snežana i jabuka. Ne možete da kupite snove, sportske zasluge, ne možete da kupite istoriju.

Pričao je i o promenama u Ligi šampiona.

- Sledeže sezone će biti lansiran novi format muškog takmičenja. Više utakmica, više jednakosti, više novca... Iza nas je 70 uzbudljivih godina, a još mnogo nas je pred nama - poručio je predsednik UEFA.

Kurir sport

Bonus video:

01:52

ALEKSANDAR ČEFERIN ZA KURIR: Pozdrav čitaocima u Srbiji, volite fudbal! KAKO TO DA PREDSEDNIK UEFA NIJE IMAO ZAPAŽENU KARIJERU, A I DANAS DAJE GOLOVE KAO OD ŠALE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track