ZVEZDA IMA ŠAMPIONA KONTINENTA U SVOJIM REDOVIMA: Velika čast za Žana Filipa Krasoa, prvaka Kupa afričkih nacija
Foto: Starsport©

kapa dole

ZVEZDA IMA ŠAMPIONA KONTINENTA U SVOJIM REDOVIMA: Velika čast za Žana Filipa Krasoa, prvaka Kupa afričkih nacija

Fudbal -

Veliki uspeh napravio je Žan Filip Kraso, fudbaler Crvene zvezde, osvajanjem Kupa afričkih nacija sa reprezentacijom Obale Slonovače.

Žan Filip Kraso
foto: Gavin Barker/BackpagePix / PA Images / Profimedia

Prvi put u svojoj istoriji FK Crvena zvezda ima prvaka afričkog kontineta u svojim redovima. Obala Slonovače Žana Filipa Krasoa pobedila je u finalu velikog rivala selekciju Nigerije rezultatom 2:1, iako je na poluvremenu gubila 0:1.

Napadač Crvene zvezde Žan Filip Kraso igrao je u finalu i to pred kraj utakmice, kada je u 88. minutu zamenio najvećeg junaka ovogodišnjeg Kupa afričkih nacija Sebastijena Alea. Da podsetimo, napadač Dortmunda bio je strelac odlučujućeg gola i to posle velike životne borbe, kada je pobedio rak i vratio se fudbalu.

Žan Filip Kraso
foto: Issouf SANOGO / AFP / Profimedia

Žan Filip Kraso na početku Kupa afričkih nacija bio je među starterima, a onda je usled sitnije povrede do kraja turnira ulazio sa klupe, upisavši 247 minuta na prvenstvu. Upravo je napadač Crvene zvezde bio strelac možda i najatraktivnijeg gola na fudbalskom prvenstvu Afrike, kada je bio strelac protiv Gvineje Bisao.

Veliki fudbalski uspeh slavi se i dalje u celoj Obali Slonovače, a nacionalni fudbalski tim treći put u istoriji okitio se titulom prvaka Afrike. Prvi put je to bilo 1992, a drugi put 2015. godine. Obala Slonovače je peta selekcija u istoriji Kupa afričkih nacija sa tri ili više šampionskih pehara. Najviše titula ima Egipat sedam, Kamerun pet, Gana četiri, a Nigerija i Obala Slonovače po tri.

Žan Filip Kraso
foto: www.crvenazvezdafk.com

Žan Filip Kraso bi ove nedelje trebalo da se vrati u Srbiju, u Crvenu zvezdu. Trener Vladan Milojević ozbiljno računa na njega i iskusni fudbaler biće jedan od važnih igrača u prvenstvu u odbrani titule. Posebno u večitom derbiju protiv Partizana koji će 9. marta biti odigran na stadionu "Rajko Mitić".

Žan Filip Kraso je u prvom delu sezone odigrao 21 utakmicu, te upisao osam golova i četiri asistencije za Crvenu zvezdu. Tokom leta i početkom jeseni bio je među najboljim fudalerima crveno-belih, ali je dolaskom Šerifa Endijaja i odlukom bivšeg trenera Baraka Bahara izgubio mesto u startnih 11. Videćemo, kakav će imati status kod Vladana Milojevića.

In Bom Hvan
foto: Starsport

Zanimljivo, još jedan fudbaler Crvene zvezde tokom zimske pauze imao je priliku da se okiti titulom kontinentalnog šampiona. In Bom Hvan stigao je sa Južnom Korejom do polufinala Azijskog kupa. U neizvesnoj utakmici Korejci su izgubili od selekcije Jordana rezultatom 0:2. Hvan je bio starter u svih šest utakmica za Južnu Koreju, a ako mu je za utehu, našao se u idealnoj postavi Azijskog kupa specijalizovanog sajta "Sofaskor", sa prosečnom ocenom 7,45.

Kurir sport/A. Radonić

01:23

Žan Filip Kraso posle promašaja u meču Crvene zvezde i Jang Bojsa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track