DINAMO U ZAGREB VRAĆA DVA POZNATA FUDBALERA I REPREZENTATIVCA: Kada će se na ovakav potez odlučiti u Crvenoj zvezdi i Partizanu?!
Foto: Printscreen, Shutterstock

balkanska pravila

DINAMO U ZAGREB VRAĆA DVA POZNATA FUDBALERA I REPREZENTATIVCA: Kada će se na ovakav potez odlučiti u Crvenoj zvezdi i Partizanu?!

Fudbal -

Nekoliko dana u susednoj Hrvatskoj glavna tema u sportu je Dinamo iz Zagreba, tačnije želja uprave da u klub vrati dvojicu bivših reprezentativaca.

Sa jednim su već uspeli. Novi član Dinama postao je Marko Rog, koji se tako posle osam godina vratio u klub gde je ponikao. Zagrepčani su ga doveli na pozajmicu iz Kaljarija besplatno do kraja sezone, s tim da će od početka nove dva kluba isplaćivati Rogova primanja na ravne časti, 50/50.

Drugi fudbaler kojeg želi Dinamo iz Zagreba jeste Dejan Lovren, trenutno član francuskog Liona. I on je nekadašnji fudbaler Dinama i ima želju da u Zagrebu završi karijeru. Navodno, Francuzi nemaju ništa protiv da mu izađu u susret, a Dinamo zasad ima problem kako da nadomesti sredstva za njegovu platu koja iznosi 400.000 evra godišnje.

Dejan Lovren
foto: OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Očigledno je da rukovodstvo Dinama iz Zagreba ne želi bez borbe da preda titulu Hajduku i Rijeci. Spremni su da se bore za trofej, jer ulazak u Ligu šampiona sledeće sezone donosi ogroman novac. Naime, grupna faza elitnog UEFA takmičenja donosi 19.000.000 evra, za četiri više od prošle sezone, plus veći broj utakmica i samim tim veću zaradu od ulaznica. Zato i ne čudi što čelnici kluba iz Zagreba čine sve da pojačaju igrački kadar.

Crvena zvezda i Partizan takođe su imali nameru u ovom, ali i nekoliko prošlih prelaznih rokova da vrate pod svoje okrilje bivše fudbalere. Međutim, incijativa dva najveća srpska kluba nije bila sporna. Uvek su igrači bili ti koji su odbijali da se vrate, bez obzira na platu koju bi im nudili Zvezda i Partizan.

Zvezdan Terzić, Luka Milivojević, Nemanja Maksimović
foto: Nenad Kostić, Starsport

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić otkrio je Kuriru u Novogodišnjem intervjuu, da je u poslednjih godinu dana činio sve da na Marakanu vrati Luku Milivojevića i Nemanju Maksimovića, fudbalere koji nemaju osvojenu titulu sa crveno-belima.

- Činimo sve da srpske igrače iz inostranstva vratimo u Zvezdu. Jeste, razgovarali smo sa Nemanjom Maksimovićem, sedeo je baš tu, gde ti sada sediš. U januaru. Tada nije imao dobru poziciju u Hetafeu, hteli smo da ga dovedemo. Ali, promenila se situacija u Španiji i on je tamo ostao. Nema mnogo naših kvalitetnih igrača koji igraju. Srpski igrači nisu aktuelni u Evropi, nema ih. Pa, naša reprezentacija nema rešenje za desnog i levog beka - objasnio je Zvezdan Terzić i nastavio:

- Letos sam hteo da dovedem Luku Milivojevića! Razgovarali smo u nekoliko navrata. Bio je moja želja, hteo sam da bude lider, prava "šestica", komandant. Ali... Otišao je na drugu stranu. Žao mi je. Maksimović i Milivojević su igrači koje smo hteli da vratimo. Pratimo i dalje, gledamo. Ali, neka kvalitetnih igrača koji mogu da odgovore visokim zahtevima Crvene zvezde.

Filip Đuričić
foto: JEAN CATUFFE/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pokušavala je Crvena zvezda ranije da pregovara sa Filipom Đuričićem, Filipom Mladenovićem, Darkom Lazovićem... Prva dvojica su izabrali atinski Panatinaikos, dok je Čačanin odlučio da za manje para ostane u Italiji i igra za Veronu. Bilo je priče i sa Nemanjom Radonjićem ove zime, međutim on se odlučio za Majorku. Četiri godine unazad Mihailo Ristić bio je u fokusu kluba sa Marakane, međutim prvi put se isprečila Benfika, a drugi put Selta.

Partizan je prošlog leta činio sve da u svoje redove vrati dvojicu bivših asova Matiju Nastasića i Stevana Jovetića. Obojica su u zrelim igračkim godinama i trener Igor Duljaj se nadao da bi svojim dolaskom učinili mnogo za mlade igrače Partizana. Sigurno je da se crno-belima sa njima dvojicom u timu sigurno ne bi desila blamaža protiv Nordsjelanda i možda bi crno-beli igrali grupnu fazu Lige konferencije.

Stevan Jovetić, Matija Nastasić
foto: Nenad Kostić, EPA Szilard Koszticsak

Mnogo ali... Mnogo možda... Bez obzira što su obojica isticali da su uvek tu za Partizan, bili prisutni na košarkaškim utakmicamam crno-belih, ipak su na kraju odlučili da se ne vrate u Beograd. Matija Nastasić je ostao u Majorki, dok je Stevan Jovetić potpisao za Olimpijakos.

Kurir sport/A. Radonić

00:21

Zvezdan Terzić vanredna konferencija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track