FUDBALERI BAJERNA STIGLI U BEOGRAD, A NA TERENU TIGAR! Arkanov potez koji je sve ZAPREPASTIO: "Imate po 100.000 maraka za prolaz"
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

ludosti srpskog fudbala devedesetih

FUDBALERI BAJERNA STIGLI U BEOGRAD, A NA TERENU TIGAR! Arkanov potez koji je sve ZAPREPASTIO: "Imate po 100.000 maraka za prolaz"

Fudbal -

Srpski fudbal devedesetih godina bio je više nego zanimljiv, ali ne samo zbog dešavanja na terenu, već i zbog stvari oko njega.

Šampionska generacija Obilića čiji je prvi čovek bio Željko Ražnatović Arkan, u kvalifikacijama za Ligu šampiona dobila je priliku da igra protiv minhenskog Bajerna. U prvom meču u Minhenu tim predvođen igračima kao što su Oliver Kan, Lotar Mateus, Đovane Elber, Štefan Efenberg, Jens Jeremis, Hasan Salihamidžić i mnogi drugi slavio je sa 4:0, a po dolasku u Beograd dočekalo ih je iznenađenje.

Obilić, Bajern Minhen
foto: JAN NIENHEYSEN / AFP / Profimedia

Pred meč u Beogradu na terenu je fudbalere Bajerna dočekao ni manje, ni više nego - tigar! Fotografija malog tigra koji se šepuri travnatim terenom postala je kultna, a ispostaviće se da je ovaj potez možda i uplašio igrače Bajerna koji su posle 4:0 u Minhenu stigli do 1:1 u Beogradu i to u finišu meča evrogolom Lotara Mateusa iz slobodnog udarca.

O ovoj utakmici u intervjuu za "Mozzart sport" svojovremeno je govorio Kuzman Babeu koji je bio važan šraf u mašineriji Obilića tih godina.

- Salihamidžić, Kan, Helmer, Kufur, Basler, Elber… U Beogradu igramo, a imali smo lepu, belu garnituru dresova. Ovde smo imali po 10.000 maraka za pobedu. Pazi, samo za pobedu, a već smo izgubili tamo 0:4. Ulazi Željko u svlačionicu i kaže: 'Bolji ste od njih, dobićete ih 5:0, prolazite dalje. Ja verujem u vas. Za pobedu imate 10.000, za prolaz odma posle utakmice 100.000 maraka na ruke. Po čoveku! On izlazi iz svlačionice, mi se smejemo. Eto ti ga, vraća se: 'Šta je, bre, pič...e, ja verujem u vas, a vi ne verujete? Šta se smejete, bolji ste od njih. I tada nam je posle utakmice dao po 1.000 maraka. Sećate se kakav je gol Mateus tada dao u 88. minutu? Brate, meni se nebo otvorilo, sve vreme gledam prema jugu, na semaforu 75, 80, 85. minut, 10.000 već trošim, imamo 1:0. Oni mrtvi, leto, vrućina... I daju nam taj gol. Iskosa, iz mrtvog ugla - Mateus. Kakva kifla… Za tri minuta izbio mi deset soma iz džepa - rekao je Kuzman Babeu.

Pogledajte i evrogol Lotara Mateusa, kao i detalje sa utakmice u kojoj su Obilić i Bajern odigrali nerešeno, 1:1.

Kurir sport / Mozzart sport

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track