NEPOŽELJNI! ONI SU NA CRNOJ LISTI: Zvezda i Partizan imaju spisak arbitara kojima su ZABRANILI da sude derbi!
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

NEPOŽELJNI! ONI SU NA CRNOJ LISTI: Zvezda i Partizan imaju spisak arbitara kojima su ZABRANILI da sude derbi!

Fudbal -

Bliži se "večiti" derbi, drugi u ovoj sezoni, a umesto da se priča o jednoj od neizvesnijih sezona u srpskom fudbalu u poslednjih nekoliko godina, o tome da se na terenu dođe do pobede, više se priča o vanfudbalskim stvarima koje su za naše prilike postale uobičajene.

Česta saopštenja i prepucavanja po već ustaljenoj matrici su nešto što bi u normalnim okolnostima bilo kao endemske biljke, ali to kod nas nije slučaj. Najvažnija stvar za Crvenu zvezdu i Partizan u ovom trenutku je ko će biti sudija na 172. derbiju.

Umesto da se bave pripremama, sastavom tima i taktikom crno i crveno-beli se bave sudijama, tačnije onima koje ne bi želeli da vide na centru terena. U prenesenom značenju i jedna i druga strana Topčiderskog brda bi da bira delioce pravde što je inače posao FSS-a i sudijske organizacije.

Ovo je fenomen koji se sigurno ne dešava samo u Srbiji, ali mi sada gledamo u svoje dvorište. Prošlog vikenda i jedni i drugi su se oglasili saopštenjima vezanim za ovu "goruću" temu u srpskom fudbalu.

Iz Ljutice Bogdana su već nekoliko puta javno istakli da ne žele da najbolji srpski arbitar Srđan Jovanović sudi njihove mečeve, jer smatraju da radi u službi Partizana. Iz Humske imaju drugačije zahteve i oni su ranije napadali Jovanovića, pogotovo nakon utakmice sa Vojvodinom u Novom Sadu 2019. godine i sada već čuvene situacije kada je Savo Milošević gađao arbitra flašicom i kasnije šutnuo mikrofon.

"Parni valjak" je izričito protiv Danila Nikolića za kojeg smatraju da je u funkciji crveno-belih.

Danilo Nikolić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Jako čudna situacija imajući u vidu činjenicu da najbolji srpski arbitar ima veliko poverenje UEFA i da dobija da sudi mečeve od velikog značaja kao što su Liga šampiona i Liga Evrope.

Dobar je u Evropi, ali nije dobar u Srbiji. Poznato? U Srbiji da. Preslikana situiacija je bila i za vreme suđenja Jovanovićevog prethodnika Milorada Mažića, koji je sudio finale Lige šampiona, a verovatno bi i finale Svetskog prvenstva da nije igrala Hrvatska.

Jovanović i Nikolić nisu jedini koji nemaju "dozvolu" večitih da sude derbi. Još je tu arbitara koje oni ne bi videli na centru, a o svemu tome "mora" da vodi računa i šef sudijske komisije.

Milorad Mažić
foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Mažić je gotovo pre i posle svakog derbija bio etiketiran i napadan nemuštim saopštenjima koja nisu imala bilo kakvo pokriće. Bilo kako bilo ostaje nam da se nadamo da će ova pojava komentarisanja svega osim svoje igre biti iskorenjena iz našeg fudbala u budućnosti.

Stranac sudio dva puta

Sve se češće priča o stranim sudijama na derbiju, a u skladu sa tim treba podsetiti da su dva derbija u istoriji srpske svetkovine sudile strane sudije.

Oba su završena rezultatom 2:2. Italijan Liverani bio je na centru 25.avgusta 1957. godine, a u martu 1958. godine pravdu je delio Austrijanac Kajner.

Kurir sport

Bonus video:

00:15

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track