MILE SVILAR MOŽE DA BRANI SAMO ZA SRBIJU: Selektor Belgije otkrio da su hteli da ga ukradu! FIFA presudila u našu korist!
Foto: Starsport

kraj sage

MILE SVILAR MOŽE DA BRANI SAMO ZA SRBIJU: Selektor Belgije otkrio da su hteli da ga ukradu! FIFA presudila u našu korist!

Fudbal -

Mile Svilar hteo je da napusti Srbiju i brani za Belgiju, ali je stigla rampa i to od strane FIFA.

Mile Svilar
foto: Giuseppe Maffia / imago sportfotodienst / Profimedia

Direktor A reprezentacije Srbije Stevan Stojanović rekao je prošle nedelje za Kurir da su propisi jasni i da Mile Svilar ne može da promeni sportsko državljanstvo. Ovo što je rekao Stojanović, jutros je potvrdio i selektor Belgije Domeniko Tedesko na konferenciji.

- Belgija je zatražila od pravnih stručnjaka da pogledaju slučaj Mileta Svilara. Zaključak je da je on branio za Srbiju i iako je to bio prijateljski meč, ne može da menja reprezentaciju - rekao je Tedesko.

Mile Svilar upisao je jednu utakmicu za Srbiju, u prijateljskom meču protiv Katara, 1. septembra 2021, svega 44 minuta proveo je na terenu.

Stevan Dika Stojanović, Stevan Stojanović
foto: Nemanja Nikolić

FIFA je pre nekoliko godina uvela rigorozna pravila kada su u pitanje promene sportskog državljanstva. Sadašnji propisi predviđaju da neko ko je igrao za određenu državu pre 21. godine ipak može da napravi drugačiji izbor, čak i ako je to bio meč A. Ovo se, na primer, odnosi na kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo ili Svetsko prvenstvo.

Dotični igrač ne sme da ima više od tri meča za svoju "staru zemlju", sva tri pre 21. godine. Pored toga, mora da prođe period od tri godine od poslednjeg nastupa. Očigledno, Belgijanci su zaboravili da je Mile Svilar imao 22 godine kada je prvi i jedini put branio za Srbiju, baš onako kako je kazao za Kurir direktor A tima Stevan Stojanović.

Kurir sport/A. Radonić

00:45

Šta su poručili selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten Orlova Dušan Tadić uoči današnje utakmice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track