BIO JE LJUBIMAC GROBARA I "SMRT" ZA ŽENE, USPEO JE DA IZGUBI NEMOGUĆE: Osvajač Zlatne lopte, srpski ZET i kovač uspeha Partizana!
Foto: GERARD JULIEN / AFP / Profimedia

U SUSRET EURO - 90 DANA 90 VELIKANA (3)

BIO JE LJUBIMAC GROBARA I "SMRT" ZA ŽENE, USPEO JE DA IZGUBI NEMOGUĆE: Osvajač Zlatne lopte, srpski ZET i kovač uspeha Partizana!

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu.

Lotar Mateus je jedan od najboljih veznih igrača koji su se ikada pojavili na fudbalskom terenu. Plenio je inteligencijom i osećajem za igru, a svaki njegov potez i najsitniji detalji u igri su bili isplanirani i sa nekim višim ciljem.

Lotar Mateus
foto: Profimedia

Svoju profesionalnu fudbalsku karijeru je započeo 1979. godine u Borusiji Menhengladbah, gde je ostao do 1984. Do tada je stekao reprezentativno iskustvo nastupima na Evropskom prvenstvu 1980. i Svetskom prvenstvu 1982. u dresu reprezentacije Zapadne Nemačke.

Zatim je otišao u Bajern Minhen,s kojim je osvojio Bundes ligu i Kup. U Bajernu je igrao od 1984. do 1988. godine. S klubom je došao i do finala Lige šampiona 1987, gde su poraženi od Porta.

Lotar Mateus
foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Mateus je 1988. godine prešao u milanski Inter sa kojim je osvojio Seriju A 1989.godine i Superkup iste godine. Zbog dobrih igara u Interu, našao se na spisku pozvanih igrača za Svetsko prvenstvo 1990. gde je sa reprezentacijom došao do titule prvaka sveta pobedom nad Argentinom rezultatom 1:0.

Mateus je nastavio sa sjajnim igrama u Interu, osvojivši Kup UEFA 1991. godine i postavši najbolji fudbaler u izboru FIFA. Godine 1992. se vratio se u Bajern, gde je sa klubom osvojio četiri titule, dva Kupa, Kup UEFA i drugo mesto u Ligi šampiona 1999. godine nakon onog čuvenog poraza od Mančester junajteda kada su primili dva gola u nadoknadi utakmice.

Nakon drugog mandata u Bavarskoj kratko je nastupao za Njujork Metrostarse gde je i završio igračku karijeru. Posle igračke karijere obreo se i u trenerskoj ulozi.

Vodio je nekoliko klubova među kojima su Rapid, Makabi Netanja, Salcburg, ali je najviše uspeha imao kao trener Partizana sa kojim je izborio istorijski plasman u Ligu šampiona u sezoni 2003/04. Crno-beli su igrali u grupi "smrti" sa Realom iz Madrida, Portom i Olimpikom iz Marselja, a pokazali su zavidan nivo igre koji nisu ispratili rezultati.

Vodio je kratko kao selektor i reprezentacije Mađarske i Bugarske, posle čega je odlučio da se više ne bavi trenerskim poslom. Ono po čemu je Nemac bio itekako poznat jeste da je bio pravi kazanova.

Tome svedoči i činjenica da se ćak pet puta ženio i isto toliko puta razvodio. Ljudima u Srbiji je najpozantiji po braku u kome je bio sa Marijanom Čolić.

Novac, Marijana Mateus, Prezime, Lotar Mateus

Venčali su se po dolasku Nemca u Beograd na mesto trenera "parnog valjka" 2003. godine i razveli su se 2007. godine.

Definitivno čovek koji je mnogo doneo fudbalu i igrač kojeg je na terenu bilo milina gledati.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:56

Fudbal kao trenutno najvažnija stvar i žena kao savetnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track