AKO ZAHARJAN TAKO OLAKO PRETRČI SERGEJA, ŠTA ĆEMO PROTIV SAKE, KEJNA, HOJLUNDA? Kukala nam majka sa ovakvom Srbijom na EURO 2024!
Foto: Starsport

analiza

AKO ZAHARJAN TAKO OLAKO PRETRČI SERGEJA, ŠTA ĆEMO PROTIV SAKE, KEJNA, HOJLUNDA? Kukala nam majka sa ovakvom Srbijom na EURO 2024!

Fudbal -

Niko u Srbiji nije očekivao rezultatski debakl protiv Rusije, u prijateljskoj utakmici odigranoj u četvrtak 21. marta u Moskvi.

Saša Lukić, Danil Glebov
foto: Starsport

U redu je primiti četiri komada, posebno kad ostaneš sa igračem manje od 20. minuta. Ali, nije u redu da se fudbaleri šetkaju, trčkaju i manekenišu na terenu. Koliko god je njima bila teško na travnatom tepihu stadiona "Lav Jašin" u ruskoj prestonici, još teže je bilo narodu, koji se "živ jeo" i sekirao pored malih ekrana gledajući nemoć srpskih fudbalera.

Fakat je da su Rusi bili napaljeni protiv Srbije. A, kako i ne bi. Dve godine ih nema na međunarodnoj sceni. Jedva su dočekali da im u goste dođe reprezentacija elitnog renomea, kakva svakako jeste Srbija. Dobro su zapamtili "petardu" od pre četiri godine iz Lige nacija, a još više su želeli da se svojim navijačima, ali i svetu predstave u što boljem izdanju.

Srđan Mijailović, Anton Mirančuk
foto: Starsport

Niko se nije nadao da im Srbija u svemu tome pomogne. Nedopustivo je da srpski fudbaleri ne pokažu ni delić dostojanstva i energije. Nema opravdanja, što su imali igrača manje većim delom utakmice. Boli njihov odnos prema dresu, grbu, zastavi, državnoj himni... Ruski fudbaleri su svojim kolegama iz Srbije održali lekciju iz patriotizma, rodoljublja i poštovanja otadžbine.

E, tako se gospodo igra za svoju zemlju. Baš tako. Trči se svih 90 minuta, natapa se dres znojem, ako treba krvare se kolena, u svaki duel se ulazi kao da je poslednji i nema nijedne izgubljene lopte. Grize se sve dok sudija ne svira kraj, gazi se protivnik bez obzira na ubedljivu pobedu. E, to je profesionalizam i pre svega odanost svojoj zemlji.

Luka Jović, Maksim Osipenko
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tu su srpski fudbaleri žestoko zakazali. Niti je bilo trčanja od strane manekena u reprezentativnom srpskom dresu, niti želje i energije. Nisu oni samo svojim nedoličnim stavom prema državi koju predstavljaju osramotili otadžbinu, već najviše sami sebe. Otuda i toliko negativnih komentara, kako na društvenim mrežama, tako i u svakom gradu u Srbiji. Ljut je narod. Kako i ne bi bio besan, jer se voli Srbija, voli se reprezentacija...

A, do početka Evropskog prvenstva ostalo je nešto više od tri meseca. Fudbalska reprezentacija Srbije protiv Rusije delovala je slabije i raštimovanije nego protiv Bugarske u poslednjem meču kvalifikacija. A, Rusija, ovakava, kakva god da je, svemirski je broj za Bugare. Ti Bugari su nam dali dva, a Rusi četiri komada. Sada se svaki navijač Srbije pita kako ćemo proći protiv Engleske i Danske, mada ni Sloveniju ne treba zaboraviti, iako su se i oni žestoko obrukali u prijateljskom meču protiv Malte.

Ako Arsen Zaharjan onako lagano pretrčava Sergeja Milinkovića-Savića u 90. minutu za četvrti gol Rusa, pitamo se kako će tek biti protiv Bukaja Sake, Fila Fodena, Deklana Rajsa, Džeka Griliša ili Harija Kejna. Već sada prolazi jeza... I Danci su fantastični i superbrzi Jonas Vind, Pjer Hojbjerg, Rasmusa Hojlunda, Kasper Dolberg, Matija Jensen...

Srbija igra spor, dekadentan fudbal, gde se lopta overava nekoliko puta, pre nego što krene napred i ako se to ne promeni crno nam se piše na Evropskom prvenstvu. I dosta je više eksperimentisanja. Selektor Dragan Stojković Piksi ne treba više bilo kome da se pravda i pokušava da igra sa četvoricom pozadi. To nije njegov sistem, nikada ga nije igrao u bilo kom klubu i što pre se vrati igri sa trojicom igrača pozadi biće bolje.

Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport

Činjenica je da nam je odbrana slabiji deo tima, ali ne treba previše isprobavati. To nam je, što nam je. Brzinu ne možemo da rodimo, ali možemo više da trčimo i da protok lopte bude tečniji. Štoperi su nam teški, nisu brzi, ali moraju igrati odgovornije. Ako je tako moglo protiv Portugala i u kvalifikacijama za SP 2022, pitanje je kako smo i zašto tu disciplinu, odgovornost i veštinu izgubili.

Srbija poslednju utakmicu martovskog ciklusa prijateljskih utakmica igra u ponedeljak 25. marta u Limasolu protiv Kipra. Videćemo da li će selektor Dragan Stojković, njegov stručni štab i fudbaleri izvući pouke iz blamaže protiv Rusije. Bilo bi poslednje vreme da se prizovu pameti. Srbija je u pitanju i ugled srpskog fudbala koji su baš oni sticali u poslednjih nekoliko sezona.

Kurir sport

00:45

Šta su poručili selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten Orlova Dušan Tadić uoči današnje utakmice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track