BIO JE "SMRT" ZA PROTIVNIČKE IGRAČE, ALI SU GA UNIŠTILE POVREDE! Legendarni napadač koga SIGURNO pamtite po ovom golu!
Foto: Profimedia

U SUSRET EURO - 90 DANA 90 VELIKANA

BIO JE "SMRT" ZA PROTIVNIČKE IGRAČE, ALI SU GA UNIŠTILE POVREDE! Legendarni napadač koga SIGURNO pamtite po ovom golu!

Fudbal -

Bilo je mnogo igrača koji su dominirai svetskim fudbalom, svako u svoje vreme i na svoj način je nešto doneo igri. Neki su bili izuzetni tehničari, neki su bili fizički moćni, pojedini su plenili inteligencijom, ali je malo igrača koju se sve ovo objedinili. Jedan od malobrojnih je legendarni holandaki napadač Marko van Basten.

Marko Van Basten
foto: Profimedia

Pre nego što se pridružio Ajaksu, gde je imao prve velike uspehe u karijeri, Marko je igrao za lokalne timove iz Utrechta, a posebno UVV Utrecht. Ajaks je potom brzo potpisao mladog, perspektivnog napadača, u leto 1981. godine, i prvi put ga iskoristio tokom meča protiv NEC Nijmegena, u kojem je van Basten takođe uspeo da zatrese mrežu. Sledeća sezona je bila ona u kojoj je morao da se dokaže, u konkurenciji sa Vimom Kieftom za centarfora, koji je u to vreme bio vrhunski napadač evropskog fudbala. Uprkos tome što je bio mlađi van Basten se prilično dobro snašao, uspevši da postigne 9 golova u 20 nastupa.

Posle Kieftovog odlaska u Italiju, Van Basten je postao glavna napadačka pretnja Ajaksa. Nastavio je da postiže golove čak 128 puta u 133 utakmice za holandski klub tokom naredne četiri sezone, osvajajući titulu najboljeg strelca u Erediviziji četiri puta zaredom, sve do sezone 1986-1987. Posle osvajanja Kupa pobednika kupova sa Ajaksom 1987. godine, Marko van Basten je brzo postao vrlo primamljiva meta transfera za mnoge velike evropske klubove, od kojih je jedan uspeo da obezbedi potpis.

Marko van Basten
foto: AP/ Peter Dejong

Silvio Berluskoni, predsednik Milana, bio je veliki poštovalac holandskog napadača i doveo ga je u Milan 1987.godine. Ovde se stvorilo jedno od najpoznatijih napadačkih partnerstava u istoriji fudbala, zajedno sa dva podjednako poznata holandska igrača Frankom Rajkardom i Rudom Gulitom, koji su se pridružili 1988. godine. Prva sezona nije bila baš impresivna za Van Bastena, odigrao je samo 11 utakmica zbog teške povrede skočnog zgloba.

Marko van Basten je 1989. godine podigao Kup šampiona dok je u poslednjoj utakmici protiv Steaue iz Bukurešta postigao dva gola, a u Italiji je odigrao 201 utakmicu i postigao 124 gola. Drži još jedan rekord kao prvi igrač u istoriji koji je postigao 4 gola u jednoj utakmici Kupa šampiona i bio je ključni deo mnogih počasti Milana sa njim u timu: 4 titule u Seriji A, 2 kupa šampiona, interkontinentalni pehari i evropski superkupovi i 4 italijanska kupa.

Kada je reč o reprezentaciji, Marko je debitovao za holandski seniorski tim 1983. godine. Postao je jedan od najvažnijih napadača u holandskoj istoriji postigavši pet golova na Evropskom prvenstvu 1988. godine i pomažući svom timu da pobedi na turniru. U fudbalskoj istoriji ostaće upamćen po neverovatnom golu u finalu sa Sovjetskim Savezom, zapanjujućem voleju iz mrtvog ugla koji je završio iza leđa golmana. Ukupno je za svoju reprezentaciju odigrao 58 utakmica i postigao 24 gola.

Mundijal 2018, Rusija 2018, Svetsko Prvenstvo 2018, Marko Van Basten
foto: EPA / Yuri Kochetkov

Bez obzira na fantastičnu statistiku ono što je odvajalo van Bastena od drugih je način na koji je igrao. Takva lakoća postizanja golova je bila neverovatna, ali nije imao sreću da ga povrede zaobiđu. Imao je velikih problema sa zglobovima zbog čega je poslednju utakmicu odigrao sa svega 28 godina, dakle u najboljem igračkom dobu. Završio je karijeru sa 30 godina i taj dan se smatra za jedan od najtužnijih kada je reč o fudbalu, jer su ljubitelji ovi magične igre ostali uskraćeni za jednog velikog majstora.

Van Basten je proglašen svetskim igračem godine u izboru FIFA 1992. godine i tri puta je osvajao Zlatnu loptu, zbog svog umeća smatra se jednim od najboljih igrača u istoriji fudbala i Holandije.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

02:42

POBEDA SAUDIJSKE ARABIJE OČEKIVANA? Trener: Ulažu mnogo u fudbal, imaju ratnički mentalitet, a uslovi za trenine su im SVEMIRSKI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track