ŠOK - KATANAC NA ČUVENU ŠKOLU! Akademiji koju su završili brojni poznati srpski sportisti ODUZETA dozvola za rad!
Akademiju završili Matić, Kežman, Mitrović, Stojković, Tomašević..., Foto: Printscreen

KATANAC

ŠOK - KATANAC NA ČUVENU ŠKOLU! Akademiji koju su završili brojni poznati srpski sportisti ODUZETA dozvola za rad!

Fudbal -

Čuvenoj Visokoj školi strukovnih studija Akademija fudbala u Beogradu oduzeta je dozvola za rad!

Ova privatna akademija osnovana je 2004. godine, a samim otvaranjem imenima predavača, ali i sportistima koji su je upisali obećavala je mnogo. Nažalost, u poslednje vreme ustanova je, prema saznanjima Kurira, upala u određene poteškoće.

Pomenutu ustanovu, koja školuje sportske menadžere i trenere, završili su i brojni poznati sportisti i menadžeri. Među njima su fudbaleri Nemanja Matić, Stefan Mitrović i Mateja Kežman, golman Vladimir Stojković, bivši košarkaš Dejan Tomašević.... Studije su upisivali i studenti iz Crne Gore, BiH, Nemačke, Ukrajine, Turske, Grčke, Japana... Akademiju su pohađali i internacionalci Almami da Silva Moreira, Aleksandar Todorovski, Marko Vučetić, Vojislav Dragović, Predrag Govedarica i mnogi drugi.

Akademija fudbala
foto: Printscreen

Akademiju, koju je osnovao profesor istorije fizičke kulture dr Stefan Ilić, a koja je školarinu po godini naplaćivala 1.100 evra, nije ispunjavala određene uslove za akreditaciju, te joj je oduzeta dozvola.

Akademija fudbala
foto: Printscreen

- Dana 12. aprila 2024. godine doneto je rešenje o oduzimanju dozvole za rad Visokoj školi strukovnih studija Akademija fudbala, sa sedištem u Beogradu, zbog odbijanja zahteva za akreditaciju visokoškolske ustanove i studijskih programa, odnosno isteka roka od godinu dana od konačnosti Rešenja Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, kojim se odbijaju zahtevi za akreditaciju visokoškolske ustanove i studijskih programa - navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Akademija fudbala
foto: Printscreen

Inače, prema Zakonu o visokom obrazovanju, poslove akreditacije obavlja telo koje je nezavisno, Nacionalno akreditaciono telo (NAT).

Akademija fudbala
foto: Printscreen

- Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da visokoškolskoj ustanovi koja ne dobije akreditaciju dozvola za rad važi još godinu dana od dana konačnosti rešenja o odbijanju zahteva za akreditaciju, bez prava upisa studenata. U skladu sa zakonom, ministar prosvete će na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima ove visokoškolske ustanove. Troškove završetka studija za zatečene studente, u skladu sa uspostavljenim obligacionim odnosima između studenata i navedene visokoškolske ustanove, snosi visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad - navelo je resorno ministarstvo.

Akademija fudbala
foto: Printscreen

Reč polaznika

Tomašević: Žao mi je, nosim lepa iskustva

Jedan od polaznika Akademije Dejan Tomašević kaže za Kurir da se nada da će škola prebroditi probleme.

Dejan Tomašević
Dejan Tomaševićfoto: Kurir televizija

- Baš šteta, nisam znao da se zatvorila. Nosim zaista lepa znanja i iskustvo iz te škole. Baš mi je žao. Ne znam šta je u pitanju, ali se nadam da postoji način da se ta situacija promeni i da ta ustanova ponovo počne s radom - rekao je bivši reprezentativac Srbije.

Iz Nacionalnog tela za akreditaciju objasnili su za Kurir da je pomenutoj ustanovi oduzeta dozvola za rad jer nije dobila akreditaciju.

- Stručni organ NAT, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta je u postupku akreditacije ove visokoškolske ustanove utvrdila da nije ispunjen propisani standard za akreditaciju visokoškolskih ustanova (propisan Pravilnikom o standardima i postupku za akreditaciju visokoškolskih ustanova) i to: Standard 6. Nastavno osoblje - pojasnili su oni i dodali:

- Visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad može podneti zahtev za izdavanje nove dozvole za rad po isteku roka od godinu dana od dana dostavljanja rešenja o oduzimanju dozvole za rad.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa čelnicima ove akademije, ali se na dostupne telefone niko nije javljao. Pitanja smo uputili i na njihove mejl adrese, ali odgovore nismo dobili.

Bonus video:

00:59

U SRPSKI SPORT SE ULAŽE VIŠE NEGO IKAD! Moćna poruka Davora Štefaneka na prvom ovogodišnjem Malom sajmu sporta u Knjaževcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track