KO JE EDIN TERZIĆ, TVORAC USPEHA BORUSIJE IZ DORTMUNDA? Opušten i miran, letuje u Makarskoj, diplomirao je sa Vidićem!
Foto: AP

dug put

KO JE EDIN TERZIĆ, TVORAC USPEHA BORUSIJE IZ DORTMUNDA? Opušten i miran, letuje u Makarskoj, diplomirao je sa Vidićem!

Fudbal -

Svet je ostao u čudu nakon neverovatne pobede Borusije iz Dortmunda sinoć protiv favorizovanog PSŽ-a u gostima.

Oni pravi istinski ljubitelji fudbala su malo u šali malo u zbilji rekli da je to pobeda fudbala nad novcem aludirajući na velike sume novca koje "Sveci" izdvajaju svako leto na skupocena pojačanja.

Upravo tvorac ove neverovatne priče jeste trener "milionera"Edin Terzić o kome se dan posle "doktorske disertacije" na "Parku prinčeva" govori u superlativima, sa tendencijom da se i to poveća ukoliko se u finalu dođe do "ušatog pehara".

Borusija Dortmund, Niko Šloterbek
foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Terzić je kao trener radio samo u Dortmundu, ovo mu je drugi mandat posle sezone 2020/21, dok je prethodno bio član stručnog šatab u nekoliko navrata. Kod Jirgena Klopa je bio skaut, kod Lusijana Favra pomoćnik.

Ipak, njegov napredak u trenerskoj karijeri krenuo je mnogo ranije, još 2012. godine, kada ga je primetio Slaven Bilić i pozvao da za Evropsko prvenstvo 2012. godine radi analizu za reprezentaciju Hrvatske.

Borusija Dortmund
foto: Eibner-Pressefoto/Memmler / imago sportfotodienst / Profimedia

- Slaven je počeo kontaktirati s njim prije EP 2012. kada je gledao neke hrvatske protivnike pa nam slao svoja viđenja. Znate, značaj analiza tada je rastao, nisu baš svi koristili takve softvere, a Nemačka je napredna. Pa je on izvukao akcije, s dve-tri utakmice napravio skice na 50 stranica o našim rivalima. Slavenu se tako moderna analiza dopala i čim se otvorila mogućnost, priključio ga je stručnom štabu - rekao je Nikola Jurčević za 24sata.hr.

Jurčević je sarađivao sa Bilićem i u Vest Hemu, ali je u istom tonu nastavio da hvali "kovača" uspeha kluba sa Signal Iduna Parka.

Slaven Bilić
foto: AP

- Otvoren je, komunikativan i veseo. Kao i njegova porodica. Živeo je san, istinski voli Dortmund i uvek je, čim bismo ušli u svlačionicu nakon naše utakmice, gledao kako je prošla Borusija. Svestran je, ali profesionalac, nema poroka, posvećen je samo fudbalu, ali opušten i zabavan. Zna hrvatske pesme, upućen je u sve, i HNL je pratio. Govori hrvatski, letuje u Makarskoj pa se vidimo kad dođe, kao i s njegovim bratom, koji je sada Borusijin skaut - jasan je Jurčević.

Otac Ibrašim je iz Bosne i Hercegovine, majka Ružica je iz Osijeka. Ima i nemačko i hrvatsko državljanstvo, a profi licencu je dobio 2018. godine u generaciji Grejema Potera, Nikija Bata, ali i Nemanje Vidića.

U braku je sa bivšom fudbalerkom Korom Velm od 2013. godine, imaju dve ćerke.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:56

Fudbal kao trenutno najvažnija stvar i žena kao savetnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track