DOĐE KUĆI GLADAN SA TRENINGA, A HRANE NEMA! Upoznajte JUNAKA Atalante koji je zasenio svet - "Mama je radila kao čistačica..."
Foto: EPA Michele Maraviglia

životna priča

DOĐE KUĆI GLADAN SA TRENINGA, A HRANE NEMA! Upoznajte JUNAKA Atalante koji je zasenio svet - "Mama je radila kao čistačica..."

Fudbal -

Dan nakon neverovatne pobede Atalante nad Leverkuzenom 3:0 u finalu Lige Evrope, svi svetski mediji i cela fudbalska javnost izgovara samo jedno ime - Ademola Lukman.

Napadač kluba iz Bergama je het-trikom raspršio snove tima Ćabija Alonsa da mogu da osvoje "triplu krunu" bez poraza. Ko je Ademola Lukman, junak iz Dablina?

Atalanta
foto: Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

Rođen je 1997. godine u Vandsvortu u Engleskoj, od roditelja migranata iz Nigerije. Školu je završio u Pekamu, a fudbal je počeo da igra u malom klubu Vaterlo, da bi vrlo brz stigao do Čarltona. Lukman nije imao bezbrižno detinjstvo. Njegova majka je radila više poslova kako bi uspela da sastavi "kraj sa krajem", a otac je bio u Nigeriji. Često puta se dešavalo da dođe kući gladan sa treninga i da nema hrane.

- Teško je kada dolazite iz siromašne sredine i kada ste stranci. Često sam dolazeći sa treninga, odlazio kod prijatelja znajući da kod kuće nema hrane. U to vreme nisam smeo da odem u sobu i pitam "Mama, zašto nema hrane"? Ona je prilično često bila odsutna, jer je radila kao čistačica, a mene je čuvala starija sestra - otkrio je Lukman.

Atalanta
foto: Profimedia

Kako ističe ta borba i žrtva njegove majke mu je dala snagu i motivaciju da uspe i postane veliki igrač.

- Video sam da je ovo borba za moju mamu, ona mi to nikad nije pokazala, ali ja znam koliko joj je bilo teško. Gledanje moje majke kako se bori dalo mi je dodatno "gorivo i vatru". Ona je najbolja osoba koju znam - jasan je junak Atalante.

Ademola je prošao sve fudbalske selekcije u Engleskoj, ali nije dočekao poziv za A tim kojem se nadao. Početkom 2022. odlučio je da igra za Nigeriju koja ga je godinama jurila. Po njegovim rečima to mu je najbolja odluka u životu. Koliko mu je značila pobeda u finalu Lige Evrope i het-trik, najbolje pokazuje proslava posle meča sa svojim roditeljima.

Ademola Lukman je iz Čarltona prešao u Everton za 12 miliona evra, kao najskuplji igrač u istoriji koji je došao iz treće u Premijer ligu. Otišao je potom u Lajpcig, a odatle na pozajmice u Fulam i Lester. Sreća je stigla 2022. kada je dobio poziv trenera Đanpjera Gasperinija da potpiše za Atalantu. Danas zarađuje 2.310.000 evra po sezoni i uživa u životu.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

01:17

Okupljeni igraju fudbal ispred ministarstva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track