DINAMO BRANI MAMIĆA: Da li Albanac može da bude ministar u Srbiji?

Podrška

DINAMO BRANI MAMIĆA: Da li Albanac može da bude ministar u Srbiji?

Fudbal -
Mamić je u petak u jednoj radio emisiji izjavio da Jovanović kao Srbin i kao čovek koji nikad nije radio u prosveti i sportu ne može da vodi resor sporta u Hrvatskoj i da "ima krvna zrnca koja mrze sve što je hrvatsko"

BEOGRAD - Fudbalski klub Dinamo iz Zagreba podržao je danas svog prvog čoveka Zdravka Mamića i ocenio da bi ministar sporta Hrvatske Željko Jovanović odavno bio na "doživotnoj robiji" da premijer i predsednik te države "treniraju strogoću" nad njim kao što to rade nad Mamićem.

Izvršni predsednik Dinama je posle toga priveden i noć je proveo u pritvoru. Njegov istup osudili su predsednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zopran Milanović, kao i brojni političari vlasti i opozicije, i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj.

"Kada bi se Josipovićevo i Milanovićevo "treniranje strogoće" na Zdravku Mamiću primenilo na Željku Jovanoviću, on bi već davno bio na doživotnoj robiji", piše u saopštenju Dinama koje su preneli hrvatski mediji.

U saopštenju Dinama, koje je potpisao direktor za odnose sa javnošću tog kluba Tomislav Marčinko, postavlja se pitanje da li bi, na primer, ministar odbrane Srbije mogao da bude Albanac.

"Što se tiče Mamićeve konstatacije kako nije normalno da u Hrvatskoj Srbin bude ministar obrazovanja, pitajte u Nemačkoj može li ministar obrazovanja ili odbrane biti Francuz, ili u Srbiji Albanac, u Grčkoj Turčin, u Izraelu Palestinac", piše u saopštenju.

Marčinko je naveo i da Mamić ima više prijatelja Srba nego svi članovi hrvatske vlade zajedno.

"Josipović tvrdi kako je Mamić napadom na Jovanovića uvredio sve Srbe u Hrvatskoj. Zaista jadno od tog pametnog i mudrog čoveka. Pa, Zdravko među Srbima ima više prijatelja nego zajedno 21 član Vlade, uključujući i Josipovića. I niko se od njih, barem ne javno, nije osetio uvređenim", stoji u saopštenju.

Navodi se i je Jovanović u prvih 100 dana vlasti u Hrvatskoj omalovažavao brojne institucije u toj zemlji.

"Zar već u prvih 100 dana vlasti nije napao Hrvatsku biskupsku konferenciju, Hrvatsku akademiju nauke i umetnosti, Maticu Hrvatsku, Hrvatski olimpijski odbor, Fudbalski savez Hrvatske i najveći hrvatski sportski brend Dinamo?! I to najtežim uvredama, diskvalifikacijama i omalovažavanjima. Pa, ima li i jedna hrvatska nacionalna institucija koju nije ponizio", piše u saopštenju Dinama.

Dinamo se ogradio od pisma podrške MamićuZAGREB - Zagrebački fudbalski klub Dinamo ogradio se danas od pisma podrške svog direktora za odnose s javnošću Tomislava Marčinka, koji je stao u odbranu predsednika kluba Zdravka Mamića, uhapšenog zbog podsticanja na mržnju i vređanja ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića."Građanski nogometni klub Dinamo ovim putem ističe da pismo Tomislava Marčinka poslato danas u medije, a koje se tiče najnovijih događaja vezanih za izjavu izvršnog predsednika Dinama Zdravka Mamića o ministru Željku Jovanoviću i njegovo privođenje, nije saopštenje kluba Dinamo", saopšteno je na Internet stranici kluba. Dinamo se ograđuje od svega napisanog u tom pismu i ističe da je jedino zvanično saopštenje FK napisano u petak uveče."Dalje službeno izjašnjavanje kluba o celoj situaciji biće nakon prikupljanja svih relevantnih informacija o celom slučaju", ističu u klubu. Dinamo je sinoć u saopštenju potvrdio da je Mamić na informativnom razgovoru u policiji i da nije priveden, kako prenosi većina medija. Najavio je da će pravovremeno informisati navijače shodno daljnjem razvoju događaja.

Tužilaštvo zatražilo istražni zatvor za MamićaZAGREB - Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu zatražilo je određivanje istražnog zatvora za izvršnog predsednika fudbalskog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića, tereteći ga za uvrede i podsticanje na mržnju, o čemu bi odluku trebalo da donese danas istražni sudija.Tužilaštvo tereti Mamića da je juče javno podsticao na mržnju uvredama na račun hrvatskog ministra nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, i istovremeno iskazivao izrazitu netrpeljivost prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.Pritvaranje Mamića zatraženo je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dela, jer je višestruko evidentiran za razne prekršaje protiv javnog reda i mira i bezbednosti u saobraćaju, što ukazuje da je reč o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, navodi se u odluci Tužilaštva koju je prenela agencija Hina.Opštinsko državno tužilaštvo navodi da Mamićeve izjave u jučerašnjoj emisiji "Soundset plavog" radija dodatno dobijaju na težini u kontekstu skorašnjeg održavanja fudbalske utakmice između Hrvatske i Srbije, jer izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, navodi se u odluci.Osim toga, kažu u tužilaštvu, osumnjičeni je u javnim istupima iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog pola.Jedan od Mamićevih pravnih branilaca Mate Matić rekao je Hini da je njegov klijent izneo argumente obrane i da je odgovarao na pitanja Tužilaštva.Dokaže li se da je Mamić kriv, preti mu kazna do tri godine zatvora.Mamić je juče popodne priveden na informativni razgovor u policiju pošto je ranije za Radio "Soundset" izneo niz uvreda na račun Jovanovića, za koga je rekao da je ''hrvatomrzac'', "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosveti i sportu, osim što je malo dizao tegove".Njegov najnoviji verbalni ispad naišao je na široku osudu javnosti, dok njegovi advokati ocenjuju da je reč o "političkoj hajci" u kojoj svi žele da "prikupe bodove".Mamićevi branioci smatraju da ovde nije reč ni o čemu drugome osim možda o nekakvoj uvredi ministra Jovanovića.Za svoju obranu on je angažovao zagrebačke advokate Jadranku Sloković, Antu Madunića i Matu Matića, a kao njihove zamenike Nikolu Mandića i Ivana Stanića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track