RAZREDNI STAREŠINA: Lazara sam naučio svemu, osim fudbalu

Ekskluzivno čovek koji je obrazovao Markeca

RAZREDNI STAREŠINA: Lazara sam naučio svemu, osim fudbalu

Fudbal -
Marković je bio najveća zvezda među mojim učenicima, ali nije se tako ponašao, kaže nastavnik Vladimir Božanović
1 / 4

Lazar dribla na terenu, a briljirao i na časovima.Vladimir Božanović, razredni starešina svršenog srednjoškolca Lazara Markovića, priča za Kurir o školovanju fudbalera Partizana i reprezentacije. Nastavnik računarstva i informatike u Sportskoj gimnaziji predstavlja nam popularnog Markeca.- Izuzetno je lepo vaspitan, iz dobre porodice, veoma galantan i moglo bi se reći da, osim domaćeg vaspitanja, poseduje sasvim solidno obrazovanje. Ovu godinu je završio s dobrim uspehom, ali prethodnih godina je bio bolji. Sad su se obaveze odrazile i na uspeh. Roditelji mnogo vode računa o njemu. Iz porodice je u kojoj se ceni znanje i nije mu bilo teško da se uklopi.♦ Sportsku gimnaziju pohađa veliki broj uspešnih sportista. Po čemu se Lazar isticao?- On je bio najveća sportska zvezda u mom odeljenju, a nije se tako ponašao. Tu je bilo momaka i devojaka iz atletike, rukometa, košarke...♦ Kako funkcioniše školovanje profesionalnih sportista?- Učenici donesu satnicu treninga i mi na osnovu toga opravdavamo časove. Zbog obaveza im je teško da ispoštuju raspored časova. Prvoligašima i reprezentativcima izlazi se u susret, dogovore se s profesorima koji će predmet kada odgovarati i dobiju ono što bi trebalo da nauče. Tako je funkcionisalo ocenjivanje i u slučaju Markovića. Svi mladi sportisti znaju da je nastava u Sportskoj gimnaziji više nego fleksibilna. Zato i imamo toliku gužvu na upisu.♦ Kakav je bio odnos Lazara i njegovih drugova iz odeljenja?- Svi ga vole i obraduju se kad god dođe. Odeljenje je bilo veoma složno u svemu, pa i u poštovanju Markeca, kako ga svi zovu. Uopšte nije uobražen, izuzetno je prijatan, neposredan, društven, a to baš nije svojstveno fudbalerima.

Ubijala ga matematikaLazar Marković je nekoliko puta rekao da mu je matematika predstavljala problem, ali da ga je ko načno uspešno rešio, a Božanović objašnjava zašto je to tako.- Matematika iziskuje kontinuirani rad i prisustvo na časovima, a on je, zbog obaveza u Partizanu i Srbiji, sve više izostajao. U takvim situacijama ocene su najproblematičnije upravo iz matematike. Uz to je skloniji društvenim nego prirodnim naukama.

Skratio maturu zbog „orlova“Lazar Marković je s maturske večeri morao da ode pre ostalih jer su pripreme reprezentacije Srbije bile u toku. Po svedočenju razrednog starešine, to je teško palo i njemu i drugovima iz odeljenja, ali mladi fudbaler je ispoštovao svoje obaveze.- Mislim da ga je pogodilo što je morao da ode već u jedan. Drugovi su ga nagovarali da ostane duže, ali on je krenuo i ranije nego što je bilo potrebno, da ne bi zakasnio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track