DETALJI POSLE OBDUKCIJE: Bata Kan Kan umro u krevetu
Foto: Nebojša Mandić

DETALJI POSLE OBDUKCIJE: Bata Kan Kan umro u krevetu

Fudbal -
Ratko Butorović preminuo tokom noći, prvi nalazi govore da nema tragova nasilja
1 / 5 Foto: Nikola Milićević

NOVI SAD - Predsednik FK Vojvodina Ratko Butorović (57), zvani Bata Kan Kan, pronađen je mrtav u svom hotelu "Park" u Novom Sadu.

Butorović je na funkciju predsednika FK "Vojvodina" izabran juna 2009. godine. Pre toga je bila na čelu FK "Sutjeska" iz Nikšića, Bokserskog kluba "Vojvodina", Košarkaškog kluba "Radnički" iz Novog Sada i Košarkaškog kluba "PAOK" iz Soluna.

Kako Kurir saznaje, Butorovića je pronašao telohranitelj jutros oko 11,00 časova. Supruga Smilja i sinovi stigli su u hotel oko 12.30.

Butorović je odlučio da prenoći u hotelu, što nije neuobičajeno, s obzirom da je stanovao na relaciji kuća-hotel.

Kako je rečeno u policiji, preliminarni rezultati ukazuju na to da je predsednik FK Vojvodina umro prirodnom smrću, verovatno od srčanog udara, u snu. Kako se saznaje, na telu nema vidljivih povreda, a Butorović je pronađen u svojoj kancelariji.

Ispred Hotela, u koji pristižu članovi FK "Vojvodina", igrači, zaposleni i članovi rukovodstva, okupio se veliki broj novinarskih ekipa.

Istražni sudija: Prvi nalazi govore da se radi o prirodnoj smrti

Istražni sudija Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić izjavio je danas da, posle uviđaja u apartmanu u Hotelu Park koji je koristio predsednik FK "Vojvodina" Ratko Butorović, nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da je reč o nasilnoj smrti.

Alimpić je novinarima kazao da su u vršenju uviđaja pomogli kriminalistička tehnika i sudski veštaci koji su dali svoje mišljenje o uzroku smrti.

"Pregledana je i medicinska dokumentacija u i oko samog apartmana. Nema nikakvih tragova koji bi ukazivali da je smrt nastupila drugačijim načinom osim prvobitno pretpostavljenog - prirodnom smrću", rekao je Alimpić koji je dodao da je smrt nastupila tokom prepodneva.

Prema njegovim rečima, telo Butorovića je upućeno u Zavod za sudsku medicinu gde će biti sutra obavljena obdukcija nakon koje će sa sigurnošću znati uzrok smrti.

On je kazao da postoji sudska zabeleška o tome ko je i kako pronašao Butorovićevo telo, ali da ti podaci nisu za javnost.

Otvorena knjiga žalosti zbog smrti Ratka Butorovića

FK Vojvodina oprostila se od predsednika kluba Ratka Butorovića, koji je jutros pronađen mrtav u hotelu "Park" u Novom Sadu."Danas je prestalo da kuca srce našeg predsednika Ratka Butorovića, velikog čoveka i vizionara. Malo je reći, Bato, hvala ti za sve, večno ćeš živeti u našim srcima i tvojoj Vojvodini", objavljeno je na zvaničnom sajtu FK Vojvodine.Knjiga žalosti otvorena je u Fudbalskom centru „Vujadin Boškov".Vreme i mesto sahrane Ratka Butorovića biće objavljeno naknadno.

Ko je Ratko Butorović?

Butorović je rođen 17. jula 1956. godine u Nikšiću.. Ljubitelj lakovane i drečave garderobe i obuće, novosadski biznismen sa „juriš” frizurom, našao se krajem januara 2008. godine iza rešetaka zbog nameštanja rezultata na jednoj fudbalskoj utakmici. Saznalo se da je sudijama trebalo da isplati 4.000 evra, koje je, u slengu, zvao „četiri kila pečenja”.

Čovek sa nadimkom čuvenog plesa iz još čuvenijeg pariskog noćnog kluba „Mulen ruž”, Ratko Butorović, poznatiji kao Bata Kankan, počeo je svoju karijeru punom kontroverzi još pre tridesetak godina tako što je radio kao telohranitelj u Beču. Tu se navodno intenzivno družio sa Đorđem Božovićem Giškom, ubijenim komandantom Srpske garde.

Sredinom osamdesetih vratio se u Srbiju. Saznalo se da je promenio prezime, upravo po povratku sa „školovanja na životnom univerzitetu”, kako takveosobe zovu svoj boravak u inostranstvu, koji obiluje mnoštvom sumnjivih priča i indicija. Umesto Buturović, postao je Butorović. Na taj korak se navodno odlučio pošto pod pravim prezimenom nije mogao da računa na gostoprimstvo u Nemačkoj, Austriji i još nekim zemljama zapadne Evrope. U Novom Sadu se tvrdi da ni sa promenjenim prezimenom nije putovao na zapad čak i kada su pregovori oko transfera igrača sa stranim klubovima ugovarani na višemilionske sume.Navodno, putovao je samo u Grčku, gde je, opet navodno, imao vlasničkog udela u poznatom košarkaškom klubu PAOK iz Soluna. Tih osamdesetih, postao je jedan od „prvih privatnih biznismena u Jugoslaviji”, tako što je otvorio dragstor „Kan-kan”.

Poznat je široj javnosti kao vlasnik nekoliko prestižnih hotela, ali i kao čelnik više sportskih klubova u Srbiji i Crnoj Gori. Živi u velelepnoj vili sa bazenom, koja je nekog podsetila na kuću u kojoj je živeo Toni Montana (koga je glumio Al Paćino), u čuvenom filmu „Lice sa ožiljkom”.

Kada je kupio novosadski hotel „Park”, Kankan je tvrdio da će ovaj hotel postati toliko dobar da će „Hajat” u odnosu na njega biti „najobičnija nula”. Najavio je da će ga obnoviti vrlo brzo i da će na njegovo otvaranje doći najmanje tri svetske zvezde – Dženifer Lopez, Anabela i Riki Martin.

http://www.youtube.com/watch?v=8uotkmkIkN0
Trenutak hapšenja 29. januara 2008.
Trenutak hapšenja 29. januara 2008.

Kankanovo ime se učestalo tokom 2007. i 2008. godine spominjalo u kontekstu raznih kriminalnih radnji. Prvo je u decembru 2007. procurelo da je jedan od „ključnih ljudi” u nezakonitim radnjama vezanim za fudbal, da bi se kasnije doveo u vezu sa aferom „Bedem”, kada je porušen zaštitni zid Petrovaradinske tvrđave, nedaleko od njegovog ekskluzivnog hotela „Leopold Prvi”. Pričalo se da je bedem na ovom istorijskom spomeniku kulture, srušen samo da bi gosti „Leopolda Prvog” imali lepši pogled na Dunav.

Kankan je pominjan u medijima i povodom požara u kojem je uništen atraktivni hotel „Putnik”, u najstrožem centru grada, jer je 2007. godine predsednik FK Vojvodina najavio da mu je sledeći cilj (posle kupovine, odnosno zakupa najluksuznijih novosadskih hotela „Park” i „Leopold Prvi”) upravo kupovina „Putnika”.

Rođen u Nikšiću, blizak prijatelj Brane Mićunovića, koga u medijima označavaju kao nezvaničnog kralja crnogorskog podzemlja i srpskog fudbala, Kankan slovi i kao brat od ujaka Mila Đukanovića.

Njegov automobil je u junu 2009. zapaljen ispred hotela "Park". Pored tog automobila, benzinom su polivena još tri Butorovićeva vozila i dva u vlasništvu Biljane Rodić, sestre vlasnika kompanije "M-Rodić", ali je plamen vrlo brzo ugašen zahvaljujući prisebnosti čuvara.

Na Kankana je do sada dva puta pokušan atentat.

Privlačio pažnju svojim oblačenjemNervirali ga pilićari. Preminuli predsednik FK Vojvodina Ratko Butorović pažnju je privlačio i svojim neobičnim oblačenjem. Njegov ekstravagantni stajling naterao je i nekoliko stranih novinara i TV stanica da naprave reportaže o njemu.Popularni Bata Kankan često je znao da kaže da se najbolje oseća u drečavoj garderobi, u kojoj podseća na američke repere.Milioni na krpice- Nije tajna da sam dao milione na „krpice“. Nekad sam oblačio najbolja svetska odela, mnoga su bila unikatna, imao odličnu i garderobu i obuću, o kojima su lokalni mangupi mogli samo da sanjaju. Ipak, čim me razni „pilićari“ vide, potrude se da kod lokalnih šanera i krojača nabave verodostojne kopije - pričao je Bata Kankan i dodao:- To me je izluđivalo, pa mi je jednog dana pukao film i rekao sam: E, od sutra se oblačim kako se oblačim, pa da vidim ko će imati muda da me kopira. Nadimak KankanMislim da nije važno kako se ko oblači, nego šta misli, šta čini i kako radi. Ako ispuni ta tri kriterijuma i ne povredi nikoga, što se mene tiče, neka ide potpuno go!Nadimak Kankan dobio je u Francuskoj.- Živeo sam u Parizu, tamo je bio klub koji se zvao „Kan-Kan“. Kasnije sam otvorio lanac radnji.(S. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track