TRANSFERI: Seoba Srba u Italiji
Foto: Beta Ap

Naši internacionalci u Seriji A između ostanka i odlaska sa apenina

TRANSFERI: Seoba Srba u Italiji

Fudbal -
Adem Ljajić Prva zvezda prelaznog roka najbolji igrač Fjorentine, ali prati se i gde će Dušan Basta, Boško Janković, Zdravko Kuzmanović i Dejan Stanković

I dalje smo na ceni, iako nam reprezentacije nigde nema!Srpski internacionalci u Seriji A mogli bi obeležiti naredni prelazni rok u Italiji, budući da su retki oni koji ostaju na svojoj sadašnjoj adresi. Glavna zvezda transfera tokom jula i avgusta biće Adem Ljajić, za koga se vodi velika borba između Fjorentine i najjačih italijanskih klubova.Zovu i EngleziLjajić se trenutno odmara u rodnom Novom Pazaru, ali njegov menadžer Falji Ramadani razgovara s rukovodstvom ljubičastih o uslovima za odlazak godinu dana pre isteka ugovora. Nije tajna da bi Ljajića rado prihvatili Juventus, Milan i Napoli, a rasplet očekuju Everton, Seltik, čak i njegov nesuđeni klub Mančester junajted.Pregovore vode gazda Đenove Enriko Presiozi i predsednik Torina Urbano Kairo, koji želi da angažuje Boška Jankovića. Njegov kum Dušan Basta nalazi se na izlaznim vratima u Udinama, a konačnu reč daće uprava Udinezea kada sagleda sve što u zamenu za desnog veznog igrača nude Roma i Inter. Oba kluba neće žaliti novac da dovedu odličnog veznog igrača.Deki na prekretniciDejan Stanković izrazio je želju da ostane u Interu, uprkos tome što Lacio i Crvena zvezda planiraju da ga vrate u svoje redove. U klubu je proveo devet godina i u Milanu bi voleo da okonča karijeru. Inter bi mogao ostati i bez Zdravka Kuzmanovića, koji se zimus iz Štutgarta preselio na Đuzepe Meacu. Srpskog reprezentativca u „staroj dami“ vide kao alternativu za Andreu Pirla, koji, pritisnut godinama, ne bi mogao da izdrži celu sezonu.

Predsednici Torina i Đenove pregovaraju o Bošku Jankoviću
Predsednici Torina i Đenove pregovaraju o Bošku Jankoviću

Avramov traje 12 godinaNe računajući Dejana Stankovića, najduži staž od svih aktivnih srpskih fudbalera u Italiji ima golman Vlada Avramov (34). Nekadašnji reprezentativni čuvar mreže Srbije branio je u proteklih 12 godina za Vičencu, Peskaru, Fjorentinu, Trevizo i Kaljari.Vlada Avramov ima i italijansko državljanstvo, a ugovor s Kaljarijem veže ga do juna 2014. godine.

Trio klinaca u Seriji BDa je Italija obećana zemlja za srpske fudbalere, potvrđuje i primer trojice naših mladih igrača u Seriji B. Uroš Ćosić (20) postao je igrač Peskare, koja se preselila u Seriju B otkupivši njegova prava od moskovskog CSKA. Bivši omladinac Crvene zvezde Filip Janković (18) stigao je u Parmu, koja ga je odmah prosledila na pozajmicu u Krotone. Alen Stevanović (22) ima ugovor s Torinom do juna 2015. godine, ali zbog male minutaže u redovima „bikova“ sledeću sezonu najverovatnije će provesti u nekom od klubova Serije B.

Janković pravi ItalijanBoško Janković u Seriji A je nosio dresove dva kluba, Palerma i Đenove. Bivši fudbaler Crvene zvezde postao je i zamenik kapitena Đenovljana.- Ni u jednoj ligi na svetu ne poklanja se toliko pažnje defanzivi kao u Seriji A. Da biste igrali u Italiji, to morate raditi u oba pravca: koliko u ofanzivi, toliko i u defanzivi. To je italijanska fudbalska kultura. Za onog ko zapostavi odbranu nema mesta u timu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track