TRAŽI SE TOLETOV NASLEDNIK: Zvezda krije ime kandidata
Foto: Dado Djilas

Reakcije na povlačenje Karadžića

TRAŽI SE TOLETOV NASLEDNIK: Zvezda krije ime kandidata

Fudbal -
Još uvek nije poznato ko bi mogao da nasledi Karadžića čelu FSS, a kao kandidati pominju se Dragan Džajić i Branko Radujko

BEOGRAD - Dan nakon što je predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Tomislav Karadžić, najavio odlazak sa funkcije u decembru, još nema naznaka ko bi mogao da ga zameni, a jedino je izvesno da će Crvena zvezda, klub koji je najviše insistirao na promenama, imati svog kandidata.

Na Marakani nisu hteli zvanično da komentarišu Karadžićevu ostavku i najavili su da će klub više o tome reći posle sutrašnje sednice upravnog odbora.

"Kao i celokupna srpska javnost i mi smo videli šta je Tomislav Karadžić izjavio, odnosno šta stoji u njegovom otvorenom pismu. U ovom trenutku Crvena zvezda nema komentar, sutra u 18 sati je sednica Upravnog odbora i na njemu će se između ostalog govoriti o novonastaloj situaciji i sigurno ćemo zauzeti stav. Ali, ne pre UO koji je najviše rukovodeće telo kluba i prosto je najlogičnije da se na njemu raspravlja o tako važnim stvarima", preneo je stav rukovodstva crveno-belih portparol Marko Nikolovski.

Na pitanje da li će Zvezda na izbornoj skupštini u decembru imati svog kandidata, Nikolovski je rekao:

"Zvezda će sigurno imati kandidata, ali o imenima ne bih sada".

Iz FSS takođe nisu bili raspoloženi da komentarišu Karadžićevu ostavku, a potpredsednik Ivan Ćurković rekao je da još ima vremena za pripremu nove izborne skupštine.

"Nema potrebe za žurbom, imamo dovoljno vremena. Potrebno je još da se odigra jesenji deo šampionata i onda ćemo razgovarati o promenama", kazao je Ćurković.

Branko Ružić i Dragan Đurić
Branko Ružić i Dragan Đurić

Potpredsednik Partizana Branko Ružić izjavio da najavljenu ostavku Karadžića posmatra kao njegov lični čin, ali je istakao da nikada nije bio za "reaktivan odnos na pritisak ulice".

Ružić je novinarima u skupštini izjavio da se smena predsednika može rešiti u skladu normativnim okvirima i demokratskom procedurom.

"Ne vidim nijedan razlog da Karadžić posegne za takvim aktom. Ali, ako je to njegov lični čin, mogu da izrazim samo razumevanje", kazao Ružić.

On je dodao da nije siguran da će dobrobit srpskom fudbalu i sportu uopšte doneti ovakav način, kako je rekao, nekih centara moći za prevlast u fudbalu.

"Mislim da će UEFA biti zainteresovana za ovo što se događa danas u Srbiji i da su mnogi negativni iskoraci već napravljeni", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li Partizan ima svog kandidata za predsednika FSS, Ružić je naveo da srpskom sportu neće pomoći ukoliko se budemo delili na klubove.

"Najvažnije je da se nađe kandidat sa intergritetom i kvalitetom i visokim stepenom prepoznatljivosti u svetskoj i evropskoj federaciji. Ne može srpskom sportu i fudbalu da pomogne ako se budemo delili na Zvezdu i Partizan. Dosadašnji predsednik FSS nije bio kandidat ni Zvezde ni Partizana, već je radio u korist srpskog fudbala", dodao je Ružić.

Karadžićeva najava da će ostavku podneti u decembru nije zadovoljila ni neke od zagovornika promena.

Nekadašnji predsednik FSS i prvi čovek OFK Beograda Zvezdan Terzić poručio je da Karadžić treba da ode odmah, a istu poruku poslalo je i rukovodstvo fudbalskog kluba Vojvodina iz Novog Sada.

Mediji nagađaju da je najozbiljniji kandidat za novog predsednika FSS prvi čovek Zvezde Dragan Džajić, koji je u subotu pozvao klubove na šestominutno kašnjene utakmica u znak protesta i na taj način direktno izašao na crtu sada već odlazećem predsedniku.

Osim Džajića, kao kandidat pominju se Branko Radujko, nekadašnji prvi čovek član Telekoma i aktuelni član upravnog odbora Crvene zvezde.

Karadžić je juče najavio da se povlači sa funkcije po završetku jesenjeg dela sezone u nacionalnoj Superligi.

On je naveo da se na ovaj korak odlučio zbog "ozbiljne polarizacije u srpskom fudbalskom sportu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track