(VIDEO) NAMEŠTALJKA: Zvezda prodala meč za 100.000 dolara!

Grci iskopali tajni dokument iz 1971. godine

(VIDEO) NAMEŠTALJKA: Zvezda prodala meč za 100.000 dolara!

Fudbal -
Bezobrazluk: Čuveni revanš crveno-belih s Panatinaikosom u Atini (3:0) diktator Papadopulos kupio za tri miliona drahmi, piše u papirima vojnoobaveštajne službe

Grčki dnevnik Etnos objavio je staru vest o nameštanju revanš meča Kupa šampiona u Atini 1971. godine između Panatinaikosa i Crvene zvezde s novim, veoma važnim detaljem koji otkriva da je tadašnja vojna hunta generala Jorgosa Papadopulosa za pobedu platila tri miliona drahmi.U dokumentu koji je izvađen na svetlost dana iz arhive vojnoobaveštajne službe grčke armije na petoj stranici, stavka B, piše da za pobedu Panatinaikosa treba izdvojiti pomenuti novac koji je kasnije doneo najveći uspeh klubu i plasman u finale na Vembliju protiv Ajaksa. Prva utakmica u Beogradu rešena je u korist Crvene zvezde rezultatom 4:1, ali su posle dve nedelje bez suspendovanog kapitena Dragana Džajića zbog isključenja na meču sa Karl Cajs Jenom, pod veoma čudnim i nikad razjašnjenim okolnostima, crveno-beli poraženi sa ubedljivih 3:0.

Dokaz... Dokument iz 1971.
Dokaz... Dokument iz 1971.

Razne su teorije ispredane tokom četiri decenije, od one da su igrači bili drogirani supom pred utakmicu do toga da je tadašnja komunistička vrhuška u Beogradu prodala utakmicu za „debele“ pare, a spekulacije su se znatno pojačale posle priznanja udovice generala Despine Papadopulos na jednom grčkom kanalu da je vlast njenog muža „kupila“ utakmicu protiv Crvene zvezde.

Diktator PapadopulosKUPILI SMO UTAKMICU, ZVEZDA ĆE NAS PUSTITIIz ispovesti Fotini Papadopulos 2007. godine ostalo je zabeleženo sledeće:- Bila nam je potrebna pobeda od 3:0 u revanšu. Kad sam sela u svečanu ložu, okrenula sam se ka tadašnjem predsedniku Panatinaikosa i rekla mu da sam veoma zabrinuta. U istom trenutku osetila sam ruku svog supruga na kolenu. Poluglasno mi je rekao: „Nema potrebe da se brineš. Kupili smo utakmicu. Zvezda će dobiti veliki novac za to što će nas danas pustiti“ - ispričala je svoja sećanja Despina Papadopulos.Predsednik BugarčićBUDALAŠTINA, TO SU NEČIJE FANTAZIJEPokojni predsednik Crvene zvezde Nikola Bugarčić u jedinom intervjuu povodom utakmice u Atini datom baš našem listu rekao je 2007. da bi u svojoj 89. godini priznao marifetluk kluba da je zaista postojao.- Ne, to su nečije fantazije. Sad bih vam priznao, imam već toliko godina da nemam razloga da se plašim istine. Mnogo bismo više para dobili da smo se plasirali u finale i došli do prilike da pobedimo Ajaks. O mogućnosti da su igrači drogirani mogu reći da je to već realna sumnja - rekao je tada Bugarčić.

http://www.youtube.com/watch?v=17dRf6okVUU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track