SVETSKI FUDBAL DOBIO NOVOG VLADARA: Đani Infantino izabran za predsednika FIFA!
Foto: AP

Srbija glasala za pobednika

SVETSKI FUDBAL DOBIO NOVOG VLADARA: Đani Infantino izabran za predsednika FIFA!

Fudbal -
Švajcarac italijanskog porekla Đani Infantino izabran je danas za novog predsednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) na vanrednom Kongresu te organizacije u Cirihu.

Infantino je izabran na četvorogodišnji mandat, do 2019. godine, pošto je u drugom krugu glasanja dobio natpolovičnu većinu, odnosno 115 glasova, ispred šeika Salmana bin Ibrahima el Kalife sa 88 i princa Alija bin el Huseina sa četiri glasa.

Prethodno, u prvom krugu niko nije dobio dve trećine, odnosno potrebnih 138 glasova, Infantino je dobio 88 glasova, el Kalifa 85, el Husein 27 i Francuz Žerom Šampanji sedam glasova, pa je usledio drugi krug, sa trojicom kandidata, izuzev Šampanja. Uoči glasanja iz trke se povukao Južžnoafrikanac Tokio Seksvejl.

"Povratićemo ugled Fife i svi će nam aplaudirati na tome. Moramo da budemo ponosni na Fifu i moramo da se trudimo da svi budu ponosni na Fifu. Želim da radim sa svima vama, sa svih 209 članica", rekao je Infantino nakon izbora i nastavimo:"Moramo da se vratimo fudbalu. Fudbal i Fifa su prošli kroz teška i tužna vremena, ali sada je to završeno. Moramo da izvršimo reforme, da uvedemo dobru vladavinu i transparentnost. Ali i poštovanje, koje ćemo povratiti kroz vredan rad", rekao je Infantino.

On je zahvalio svima na učešću u izborima."Hvala vam svima na sportskom nadmetanju. Jedan može da pobedi, a četvorica ne mogu. Ovo je sjajan pokazatelj demokratije u Fifi. Nameravam da budem predsednik svih vas. Putovao sam svetom i nastaviću to da činim", rekao je Infantino.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track