TUGA U DOMU PORODICE: Naš Aca nije bio huligan!

Ubistvo Zvezdinog navijača zavilo Čačak u crno

TUGA U DOMU PORODICE: Naš Aca nije bio huligan!

Fudbal -

Roditelji Aleksandra Jaćimovića ne mogu da se pomire s tim da im je sin izgubio život u 21. godini. Novi detalji istrage kažu da tuča nije bila zakazana, već da je do sukoba na trgu došlo zbog pesme Delija

Čačak je zavijen u crno posle tragedije koja se dogodila u noći između subote i nedelje, kada je na centralnom trgu u obračunu navijača Borca i Crvene zvezde život izgubio mladi Aleksandar Jaćimović (1995-2016). Smrću navijača Zvezde, inače rođenog Čačanina, posebno je pogođena njegova porodica, koja nije imala snage za razgovor s novinarima.

- Aleksandar je bio student druge godine DIF. Živeo je i studirao u Leposaviću. Bio je navijač Crvene zvezde, ali daleko od toga da je bio huligan. On i mlađi brat odrasli su u radnoj i zdravoj porodici, u kojoj je sport prirodna stvar. Kao uzorni sportista i mladi fudbaler, u Čačak je došao da bodri klub za koji navija - kaže komšija porodice Jaćimović, koji je želeo da ostane anoniman.

Nova saznanja do kojih je istraga došla pokazuju da je sukob dve grupe mladića na gradskom trgu u Čačku kobne noći oko 3.30 sati nastao zbog navijačke pesme Delija.

- Na platou ispred Doma kulture u to vreme su se zatekla trojica mladića sa dve devojke. U nekom trenutku iz pravca Crkve Svetog Vaznesenja naišla je grupa od 15 do 20 navijača Crvene zvezde, koji su u grad pristizali s raznih strana. Sukob momaka s trga i navijača koji su pristigli počeo je prepirkom zbog pesama koje su se čule iz grupe Delija, a do spora je došlo najverovatnije zbog toga što je jedan od trojice s trga bio navijač domaćeg Borca. Ubrzo se, nažalost, svađa pretvorila u tuču, a zatim je potegnuto i hladno oružje - kažu u Višem javnom tužilaštvu.U istrazi kažu još da su se trojica mladića branila tako što je jedan od njih, a možda i dvojica, izvadio nož i mahao njime, dok su ih navijači napadali u talasima pa se povlačili, pri čemu je jedan iz navijačke grupe komandovao kad da krenu i kad da ustuknu.

- Iz navijačke grupe je prema trojici mladića s trga poletela i jedna prazna flaša. Zatim je, prema svedočenju očevidaca, jedan iz grupe navijača, noseći drvo iščupano iz žardinjere, zašao iza leđa napadnutima i jednog udario tim drvetom po glavi, od čega se ovaj savio i poklekao. Drugi iz trojke s trga je odgurnuo napadača s drvetom i tada se, navodno, sve utišalo. Na pločniku je ostao da leži i zapomaže jedan iz grupe navijača, osamnaestogodišnjak iz Negotina, dok je drugi iz navijačke grupe, Aleksandar Jaćimović, ćutke otišao do obližnje klupe na trgu, seo i ubrzo izdahnuo, jer je dobio ubod nožem u grudi - navode u tužilaštvu.

Policija je privela dvojicu mladića, od kojih je jedan osumnjičen za Jaćimovićevo ubistvo, dok se za trećim još traga.U grupi Zvezdinih navijača bilo je i nekoliko mladića iz Negotina koji su u Čačak doputovali zbog utakmice i oni su se, posle izjava datih u policiji, vratili u svoj grad. Osamnaestogodišnji mladić koji je zadobio više ubodnih rana nožem nalazi se van životne opasnosti.

U FSS se prave blesaviDA LI JE TO BIO SUKOB NAVIJAČA?Zabranite fudbal u Srbiji, stav je mnogih ljudi u zemlji! A šta kaže Fudbalski savez Srbije? Tokom jučerašnjeg dana oglasio se komesar za bezbednost FSS Milivoj Mirkov.- Strašno je ovo što se dešava. Iako se ovo nije dogodilo na utakmici, iako sada policija ima pune ruke posla, potrebno je da se vidi da li su u ovu tragediju u Čačku bile uključene navijačke grupe. Ako se to ispostavi kao istina, ponovo svi moramo s tim grupama dodatno da radimo i uložimo novi napor da sprečimo ovakve stvari - izjavio je Mirkov, a prenela Sportska centrala.

Čačak na nogamaDANAS PROTEST, PA SAHRANASahrana Aleksandra Jaćimovića održaće se danas u 14 časova na čačanskom groblju. Pre toga, u 11.55 na Trgu ustanka, tačnije na mestu pogibije mladog Čačanina, zakazan je miran protest građana s ciljem da se ukaže na sve učestaliji problem nebezbednosti omladine. Skup je na svom Fejsbuk profilu inicirala sociolog Rada Karanac, koja je pre dve godine uradila vrlo opširno istraživanje o bezbednosti mladih u Čačku, čiji su rezultati poražavajući. Više od polovine ispitanih osnovaca i srednjoškolaca izjasnilo se da se u Čačku ne oseća bezbedno i da bi zbog toga napustili rodni grad.

SaopštenjeI KOŠARKAŠI TUGUJUKK Crvena zvezda oglasio se povodom smrti navijača u Čačku:- Klub najiskrenije žali zbog još jednog gubitka mladog života i izražava najdublje saučešće porodici ubijenog navijača našeg kluba. KK Crvena zvezda Telekom još jednom apeluje na sve da naše dvorane, stadioni i sva sportska borilišta budu mesta gde ćemo se radovati koševima, golovima, smečevima i gde će se svi, bez obzira na navijačku opredeljenost.

Rusi odali pomenMOSKVA ŽALI ZA ALEKSANDROMSamo nekoliko sati posle ubistva Aleksandra Jaćimovića, prvi pomen dali su mu navijači Spartaka iz Moskve. Rusi su na meču svog kluba protiv Mordovije istakli transparent „Aleksandre Jaćimoviću, počivaj u miru“. Spartak i Zvezda su bratski klubovi, pa otud ne čudi reakcija njihovih navijača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track